Ce este miopia?
Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) manifestat prin vedere slaba la distanța, cu vedere clara la aproape. Ochiul miop este un ochi mare, alungit. Razele de lumina se unesc (converg) si formeaza o imagine înaintea retinei. In mod normal fasciculul de lumina trebuie să ajungă la nivelul retinei. Astfel, pacientul percepe o imagine neclara a obiectelor aflate la distanta.
Care sunt cauzele miopiei?
Miopia de cauza genetică este cea mai frecventa. Acest viciu de refractie se poate moșteni. Apare frecvent in familiile in care unul sau ambii părinții sunt, la rândul lor, miopi. Debuteaza de obicei la copii in prima copilarie sau in primii ani de scoala.
Miopia poate fi asociată unor sindroame genetice sau afecțiuni metabolice. Este o forma de miopie progresivă care ajunge frecvent la valori dioptrice mari. Se insoteste de modificari degenerative ale retinei.
Exista si miopia apărută sub acțiunea unor factori de mediu. Efortul vizual intens, prelungit, de aproape, duce la contractia excesiva a muschiului ciliar din interiorul ochului implicat in acomodatie. Aceasta favorizeaza aparitia miopiei chiar și la varste mai avansate, dupa varsta de 20 ani. Astfel, utilizarea indelungata a tabletei, telefonului, laptopului sau cititul în lumina necorespunzătoare pot duce la aparitia și progresia miopiei.
Miopia congenitala este miopia apărută inca de la nastere. Cei mai afectați sunt copii născuți prematur, ei putand dezvolta un anumit grad de retinopatie de prematuritate.
Cum se clasifica miopia?
Exista o clasificare a miopie in functie de valoarea dioptriei astfel incat putem vorbi de:
– miopie mica (sub 3 dioptrii);
– miopie medie (intre 3-6 dioptrii),
– miopie mare (intre 6-9 dioptrii),
– o categorie aparte o reprezintă miopia forte, miopia cu valori dioptrice peste 10 dioptrii. Are debut precoce, de la nastere sau din primii ani de viata si evoluează progresiv. Poate atinge valori foarte mari, uneori depășind 30 dioptrii.
Dintre toate formele de miopie, cel mai frecvent întâlnim asa numita ” miopie a scolarului „. Se manifesta in jurul vârstei de 6-7 ani și progresează pana in jurul vârstei de 20 ani. Aceasta nu progresează foarte mult (valori pana la 6 dioptrii), fara a produce alterari ale fundului de ochi. Cresterea miopiei este mai importanta intre 8 și 12 ani, dar nu se opreste definitiv dupa aceasta perioada.
Aceasta miopie se corelează cu procesul de dezvoltare al copilului. Pe masura ce organismul se dezvolta, se va dezvolta si ochiul. Astfel, creste axul antero-posterior al ochiului, deci existând riscul unei progresii a miopiei.
Simptomele miopiei
Primul și cel mai important semn al apariei miopiei este reprezentat de neclaritate la vederea la distanta. Pentru a compensa aceasta lipsa, miopii strâng ochii pentru a reusi sa vada mai clar .
Adesea pacienții cu miopie se prezintă la medicul oftalmolog pentru dureri de cap si oboseala vizuala la lucru de aproape. Copii acuză frecvent ca nu pot vedea clar ce este scris la tabla. La scoala strâng pleoapele și se freaca la ochi. Au tendinta sa se apropie atunci cand se uita la televizor.
La finalul unei zile, miopul poate prezinta o oboseala vizuala care se poate insoti de cefalee, ameteli, fotofobie. De asemenea, miopii au dificultati de vedere noaptea, la condus masina.
Cum se stabileste diagnosticul de miopie?
Diagnosticul de miopie se stabileste la consultul oftalmologic.
Prin testarea acuitatii vizuale se evalueaza nivelul defectului de vedere.
Ulterior, se masoara dioptriile cu un aparat special (dioptron sau autorefractometru). Pentru masurarea corecta a dioptriilor la copii și tineri este necesara administrarea de picaturi cicloplegice. Rolul lor este sa anuleze spasmul musculaturii intraoculare, permitand masurarea corecta a dioptriilor. Fara aceste picaturi, pot aparea erori in corectarea vederii pacientilor cu miopie.
Consultul oftalmologic insotit de administrarea de picaturi care dilata pupilele asigura un diagnostic corect și complet al ochilor. Astfel se depisteaza daca exista și alte afectiuni oculare asociate miopiei.
Cum se urmareste evolutia miopiei?
Miopia odata instalata, ea nu regreseaza; dimpotriva, odata cu trecerea timpului, ea poate creste odata cu cresterea ochiului.
Pentru copiii cu miopie, care poarta ochelari sau lentile de contact, este recomandat controlul periodic la fiecare 6 luni. Scopul este observarea evolutiei dioptriilor și prescriere corectiei optice astfel incat vederea copilului sa fie buna tot timpul. Nu se recomanda subcorectarea vederii (prescrierea de dioptrii cu valori mai mici decat cele masurate). Subcorectia, pe langa faptul ca nu permite o vedere clara, reprezinta și un factor de progresie al miopiei.
Pe langa masurarea periodica a dioptriilor, in urmarirea progresiei miopiei se face și masurarea axului antero-posterior al ochiului.
Pentru adultii cu miopie, la care dioptriile sunt stabilizate, este suficienta urmarirea anuala a dioptriilor. Evaluarea fundului de ochi se face pentru a depista aparitia unor posibile probleme la nivelul retinei. Se urmareste aparia unor alte complicatii care se pot asocia miopiei, cum ar fi glaucomul și cataracta.
Complicatii ale miopiei
Miopia mica și medie nu se insotesc, de regula, de aparitia altor probleme oculare. La pacientii cu valori mai mari de 5-6 dioptrii, pot sa apara complicatii, frecventa creste pe masura ce cresc dioptriile. Un ochi cu dioptrii mari este un ochi mai mare, in care structurile oculare sunt modificate, subtiate, fragile.
Astfel, pot aparea complicatii cum ar fi modificarile retiniene (coroidoza miopica, pata Fuchs, fisuri sau dezlipire ale retinei). Apar modificari ale sclerei (stafilom scleral), hemoragii retiniene, aparitia de membrane neovasculare. Aceste complicatii necesita tratament specific, care poate insemna tratament cu laser, cu injectii intraoculare sau tratament chirurgical.
Miopia se poate asocia cu aparitia mai devreme a glaucomului cu unghi deschis. Acesta necesita tratament cu picaturi, laser sau chirurgie clasica.
De asemenea, la pacientii miopi se instaleaza mai devreme cataracta. In urma tratamentului chirurgical al cataractei se poate imbunatati semnificativ vederea.
Pacientii cu miopie, in special cu valori mari, este bine sa evite eforturile fizice mari. Sunt nerecomandate sporturile de contact (de ex. box), sariturile de la inaltimi mari, caratul greutatilor. In aceste situatii, structurile fragile ale ochiului miop pot suferi modificari bruste. Astfel pot aparea rupturi retiniene, tulburari vitreene sau dezlipire de retina.
Miopia si sarcina
O mentiune speciala este necesara la pacientele cu miopie care sunt insarcinate. Dioptriile pot creste ca urmare a modificarilor hormonale specifice acestei perioade din viata.
De asemenea, este important de stiut ca nasterea naturala este contraindicata la pacientele cu dioptrii mari (peste 5-6 dioptrii). Deasemenea nu este indicata celor la care exista modificari degenerative ale retinei, indiferent de valoarea miopiei. In aceste situatii, exista riscul de dezlipire de retina.
Cum se trateaza miopia? Se poate vindeca miopia?
Miopia reprezinta un viciu de refractie, un defect optic al ochiului. Tratamentul vizeaza in majoritatea cazurilor corectarea optica a vederii in miopie, și nu corectarea miopiei in sine. Adica miopia “nu se vindeca” prin purtarea de ochelari sau lentile de contact.
Cea mai utilizată metoda de tratament in miopie este corectia optica. Aceasta se poate realiza cu lentile aeriene (ochelari) sau cu lentile de contact.
Cel mai frecvent se prescriu ochelari cu lentile divergente (lentile cu minus „-„). Se prescriu lentilele cu valoarea cea mai mica ce dau vederea cea mai bună.
O altă metodă de tratament o reprezintă portul lentilelor de contact cu dioptrii ( port ocazional sau permanent). Sunt lentile de contact moi. Lentile care pot fi cu utilizare zilnică/ lunara (se dau jos seara, la culcare) sau cu port prelungit.
Avantajele lentilelor de contact: pacientii percep câmpul vizual mult largit, comparativ cu purtarea ochelarilor. Ei pot practica mai multe sporturi in care ochelarii pot reprezenta un impediment și un risc suplimentar. De asemenea, atunci cand exista diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi ( anizometropie). Se pot prescrie dioptriile adecvate fiecarui ochi, ele fiind mai bine suportate decat in cazul ochelarilor. Desigur ca este foarte importanta respectarea regulilor de igiena in portul lentilelor de contact, pentru evitarea complicatiilor.
Lentila de noapte
O varianta noua de tratament a miopiei o reprezintă lentila de contact „de noapte” – o lentila dură. Lentila se pune pe ochi la culcare si și se indeparteaza dimineata. Purtată în timpul somnului, rolul lentilei este de a aplatiza corneea, modificand forma acesteia. Astfel, pacientul nu mai are nevoie sa poarte ochelari in timpul zilei. Un avantaj suplimentar al acestei metode, folosite la copii, este și incetinirea progresiei miopiei. Desigur, și in acest caz, este obligatorie respectarea normelor de ingrijire a lentilelor. In plus, trebuie respectat programul de control periodic al ochilor.
Vezi detalii: Controlul progresiei miopiei la copii
Operatia cu laser pentru reducerea dioptriilor in miopie
Pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile, exista operația cu laser de reducere a dioptriilor. Acestea pot fi cu operatii cu laser la nivelul corneei – lentila din partea anterioara a ochiului. Sau pot fi operatii intraoculare la nivelul cristalinului – lentila din interiorul ochiului.
Operatia cu laser este printre cele mai sigure la ora actuala, iar complicatiile sunt extrem de rare. Tehnicile cu laser realizeaza o remodelare a corneei, o “slefuire” cu indepartarea dioptriilor. Postoperator nu mai e nevoie de purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact.
Operațiile cu laser, pe scurt
- PRESBYOND Laser Blended Vision este cea mai avansată procedură laser ZEISS, singura care corectează presbiopia – dificultatea de vedere la aproape apărută după 40 ani dar și celelalte vicii de refracție preexistente.
Vezi detalii PRESBYOND - ReLEx SMILE este a treia generație de proceduri laser pentru corectarea miopiei și/sau astigmatismului miopic. Considerată cea mai puțin invazivă și realizată într-un singur pas cu femtolaserul ZEISS Visumax.
Vezi detalii ReLEx SMILE - Femto LASIK este a doua generație a procedurilor laser și cea mai des folosită în toata lumea datorită versatilității sale. Femto LASIK corectează miopia, hipermetropia și/sau astigmatismul și este realizată cu două tipuri de lasere: cu femtosecunde și excimer.
Vezi detalii Femto LASIK - PRK este prima generație a chirurgiei refractive prin care laserul șlefuiește direct corneea, la suprafață. Este o tehnică rezervată miopiei cu valori mici sau persoanelor care au o cornee subțire.
Vezi detalii PRK
In prezent exista mai multe tipuri de operatii cu laser, nedureroase, aplicate pe suprafata corneei, non-invazive. Ele sunt extrem de precise, dureaza cateva minute și asigura pacientilor recuperare vizuala rapida postoperatorie.
Pentru pacientii care isi doresc reducerea dioptriilor cu laser, se fac o serie de masuratori inainte de operatie. Scopul este de a vedea daca ochiul poate suporta acest tip de interventie.
Alte operatii pentru miopie
Sunt situatii in care operațiile laser nu pot fi realizate (corneea e prea subtire sau miopia e prea mare). Se ia in considerarea intervenția chirurgicală de extracție a cristalinului natural transparent. Acesta este inlocuit cu implant de cristalin artificial, masurat preoperator, astfel încât să se corecteze viciul de refractie al pacientului.
Important: atat in urma operatiilor cu laser, cat și a implantului de cristalin, pacientul nu va mai avea defectul optic. Cu toate acestea, structurile ochiului raman neschimbate. Ochiul ramane un ochi mare, cu structruri fragile, avand aceleasi riscuri ca cele existente preoperator (risc de dezlipire de retina) . Raman valabile recomandarile de evitare a eforturilor fizice mari, a sporturilor de contact, loviturilor in zona capului.
Medicul oftalmolog, este singurul in masura sa indice care este metoda cea mai buna de corectare a miopiei. Decizia se ia in urma consultului și a investigatiilor specifice.
La Clario aplicam metode de corectare a vederii pacientilor cu miopie, adecvate varstei, dar și nevoilor individuale ale fiecarui pacient.
Operatii laser disponibile: ReLEx SMILE, FemtoLASIK, PRK, PRESBYOND
[…] se cunoaste cu certitudine cauza aparitiei si progresiei miopiei. Sunt insa cateva situatii evidente care se asociaza cu prezenta miopiei la cei […]