sindromul-ochiului-uscat-cauze

Sindromul ochiului uscat – simptome si tratament

In general, sindromul ochiului uscat nu este o afectiune oculara severa, dar poate deveni neplacuta si ne poate afecta activitatea de zi cu zi daca nu este tratata. Controlul oftalmologic efectuat la timp ne poate feri de aparitia unor complicatii pe termen lung. Sindromul de ochi uscat, in functie de gradul de afectare a suprafetei oculare, poate fi clasificat in usor, moderat si sever.  

Programează acum o consultație pentru depistarea și tratamentul sindromului de ochi uscat!

Ce este sindromul ochiului uscat?

Sindromul de ochi uscat grupeaza o serie de semne si simptome oculare, care apar atunci cand lacrimile nu sunt in cantitate suficienta sau calitatea lor este scazuta.

Lacrimile au rol in pastrarea sanatatii ochilor, prin protejarea lor impotriva prafului, alergenilor si a microorganismelor. In plus, mentin hidratata suprafata oculara si asigura o calitate buna a vederii.

In sindromul de ochi uscat, simptomele cel mai frecvent intalnite la debut sunt senzatia de oboseala oculara, de usturime, de arsura, de mancarime, de “nisip in ochi”, uneori de lacrimare in exces. Ulterior, putem observa ca ochii incep sa fie mai rosii, apar tulburari de vedere, cum ar incetosarea temporara a imaginilor, dublarea contururilor, ameliorate dupa clipit frecvent. Tardiv, pot sa apara inflamatii, infectii, eroziuni  sau cicatrici corneene, care afecteaza permanent vederea. 

Cauze de aparitie 

Cauzele principale care pot sa duca la aparitia sindromului ochiului uscat sunt fie o scadere a cantitatii de lacrimi produse de ochi, fie o evaporare excesiva a lacrimilor. 

Putem sa avem o productie mai redusa a lacrimilor odata cu inaintarea in varsta, mai ales la femeile aflate in perioada de menopauza, sau atunci cand sunt asociate unele boli cum ar fi: 

  • poliartrita reumatoida
  • lupus
  • sindrom Sjogren (boli autoimune)
  • diabet
  • boli tiroidiene.

Atunci cand folosim pe termen indelungat unele medicamente, ca antidepresive, antialergice, anticonceptionale orale, ne putem confrunta cu simptome de uscaciune oculara. 

O cauza importanta de aparitie a simptomelor de sindrom de ochi uscat o reprezinta evaporarea lacrimilor. Atunci cand suntem concentrati si ochii privesc fix, fie in timpul activitatilor prelungite la calculator, in timpul cititului sau condusului masinii, nu mai clipim suficient de des. In mod normal, frecventa clipitului este de 15-17 ori pe minut, iar in timpul unor astfel de activitati vizuale frecventa scade la jumatate, sau chiar o treime, si astfel lacrimile de pe suprafata ochilor se evapora. 

De asemenea, curentii de aer indreptati spre fata si spre ochi,  fie de la vant, fie de la aer conditionat, ventilator, fohn, pot sa ne usuce lacrimile si atunci apar simptome de usturime, urmate de o lacrimare reflexa, care insa nu reuseste sa hidrateze ochii suficient. 

Unele boli oculare cum ar fi blefaritele, entropionul sau ectropionul, exoftalmia, conjunctivitele cronice, sau administrarea prelungita de picaturi (cum ar fi in glaucom) se insotesc de o evaporare accentuata a lacrimilor. 

Cum se pune diagnosticul de sindrom de ochi uscat?

Diagnosticul in sindromul ochiului uscat se face in cabinet de catre medicul oftalmolog, atat pe baza semnelor si simptomelor clinice, cat si printr-o serie de teste cantitative (testul Schirmer, timpul de rupere al filmului lacrimal) si calitative, folosind substante colorante care indica gradul de afectare a suprafetei oculare. 

Programează acum o consultație pentru depistarea și tratamentul sindromului de ochi uscat!

Cum se trateaza sindromul ochiului uscat?

Tratamentul in sindromul de ochi uscat este diferentiat, in functie de stadiul afectiunii. 

Cea mai buna metoda de a evita aparitia sau accentuarea simptomelor o reprezinta introducerea in activitatea noastra de zi cu zi a unor obiceiuri “sanatoase” cum ar fi: 

  • clipitul voluntar
  • pauzele dese in timpul acitivitatilor prelungite la calculator
  • evitarea curentilor de aer indreptati direct spre ochi
  • mentinerea unui grad de umiditate in camera in care ne desfasuram activitatea (folosind umidificatoare). 

Atunci cand aceste metode nu sunt suficiente, este indicat sa folosim lacrimi artificiale, de preferat fara conservanti. Acestea imita lacrimile naturale si au rolul sa hidrateze suprafata oculara. 

In stadii mai avansate, medicul oftalmolog ne poate indica sa folosim geluri sau creme, uneori medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare sau antibiotice, care au rolul sa previna aparitia unor complicatii. In stadii tardive,  pot fi utilizate lentile de contact terapeutice sau dopuri pentru ocluzia punctelor lacrimale. 

Desi nu este o afectiune grava, sindromul de ochi uscat poate avea un impact negativ asupra vietii de zi cu zi. Daca va regasiti in simptomele expuse mai sus, va asteptam la un consult oftalmologic la clinica Clario pentru o vedere cat mai clara!

Programează acum o consultație pentru depistarea și tratamentul sindromului de ochi uscat!

Dr. Monica Apostolescu
Medic specialist oftalmolog, Fondator Clario

Citește și alte articole

Cataracta și metodele moderne de tratament

  Detalii despre operația de cataractă – Alături de noi se află doamna...

După 23 ani de ochelari: FemtoLASIK schimbă vieți

Prima fotografie fără ochelari, la 2 minute după operație. Bună ziua, Numele meu...
Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...