Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV)

Ce este degenerescenta maculara legata de varsta?

Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune degenerativa a maculei aparand cu preponderenta de la varsta de 50 ani. Macula este portiunea din retina responsabila pentru vederea centrala, facand posibila vederea clara a detaliilor. DMLV poate fi privita ca facand parte din  procesul  de imbatranire al individului.

Care sunt factorii de risc implicati in aparitia DMLV?

S-au constatat asocieri intre DMLV si ereditatea, fumatul, HTA, nivelul crescut al colesterolului, sedentarismul.

Cum evolueaza boala?

Exista doua tipuri de degenerescenta maculara legata de varsta:

1. DMLV – forma uscata, atrofica este forma initiala de degenerescenta maculara legata de varsta; este caracterizata de aparitia drusenului (acumulare de material lipidic) ce duce la subtierea retinei si alterarea functiei vizuale. Scaderea acuitatii vizuale se face gradual. Semne si simptome ale formei atrofice:

  • vedere incetosata la distanta/aproape;
  • nevoia de lumina suplimentara pentru a vedea la aproape;
  • culorile se percep mai „sters”;
  • dificultate/imposibilitate in a recunoaste chipul oamenilor;
  • aparitia unei pete negre in centrul vederii.

2. DMLV – forma exudativa are ca si caracteristica aparitia membranei neovasculare (cu vase de sange anormale, prin peretii carora se scurg fluide, lipide, sange – care se depun si formeaza intr-un final o „cicatrice” fibrovasculara ce duce la scaderea ireversibila a vederii). Semne si simptome ale formei exudative:

  • vedere distorsionata-liniile drepte apar curbe, neregulate, intrerupte;
  • pete gri intunecate in campul vizual;
  • pierderea vederii centrale;
  • alterarea perceptiei culorilor, formei si marimii obiectelor.

Simptomele de obicei se agraveaza foarte rapid.

Cum se diagnosticheaza boala?

Prezenta drusenului, respectiv a membranei neovasculare se observa in cadrul unui consult oftalmologic cu examinarea fundului de ochi  dupa administrarea de picaturi pentru dilatarea pupilelor. Investigatiile paraclinice care se fac pentru un diagnostic de certitudine sunt: tomografia in coerenta optica (OCT macula), angiofluorografie – ambele pentru diagnosticarea prezentei membranei neovasculare.

Exista tratament pentru DMLV?

Este important de retinut faptul ca la data actuala nu exista un tratament specific propriu zis pentru vindecarea DMLV.

In DMLV forma uscata, atrofica s-a demonstrat o scadere in progresia bolii folosind suplimente nutritive (vitamina C, vitamina E, luteina, zeaxantina, oxid de zinc + cupru), o dieta bogata in antioxidanti, (afine, spanac, brocoli, peste) si prin adoptarea unui stil de viata sanatos (activitate fizica moderata, alimentatie echilibrata).

Este important de mentionat ca doar aproximativ 10% din degenerescentele maculare sunt forme exudative dar si ca aproximativ 75% din aceste cazuri nu pot fi tratate. Pacientii care nu raspund la tratament NU vor deveni complet orbi (cecitate), avand inca functionala vederea periferica.

In forma de DMLV  exudativa, cu cat se descopera mai rapid prezenta membranei neovasculare si este instituit mai rapid tratamentul, se poate reusi prezervarea vederii la un nivel mai bun. Optiunile de tratament sunt: injectiile intraoculare cu substante care inhiba cresterea vaselor anormale, tratamentul laser si terapia fotodinamica.

Se poate trata cu ochelari?

Din cauza faptului ca vederea este afectata in DMLV prin lezarea retinei, si nu prin existenta unor dioptrii, nici un ochelar nu poate imbunatati vederea pierduta prin DMLV (exceptie sunt situatiile in care exista si vicii de refractie asociate – miopie, hieprmetropie, astigmatism – in care ochelarii pot corecta doar aceste vicii). Pentru pacientii care nu raspund la terapia mai sus mentionata si cu o vedere extrem de scazuta, exista dispozitive specifice pentru marire, care usureaza diferite activitati.

Se poate ajunge la orbire?

DMLV poate afecta unul sau ambii ochi; pacientul poate ajunge tarziu la medic deoarece scaderea vederii la un ochi poate fi mascata de ochiul neafectat. Evolutia poate fi lenta sau rapida, in functie de forma de boala. Niciodata, DMLV nu duce la pierderea completa a vederii. De obicei, in forme avansate, pacientii raman cu o vedere periferica care ii ajuta sa se orienteze in spatiu.

Ce se poate face pentru a preveni progresia spre forma severa de boala?

Pacientii diagnosticati cu DMLV trebuie sa-si monitorizeze permanent functia vizuala, deoarece forma atrofica poate trece in forma exudativa, cu aparitia membranei neovasculare cu scaderea dramatica a vederii. Pentru monitorizarea functiei vizuale se foloseste grila  Amsler.

Reguli de folosire a grilei Amsler: se pozitioneaza grila la 30-40 cm de pacient; se acopera pe rand cate un ochi; pacientul priveste monocular in punctul negru central al grilei; in timp ce pacientul priveste spre punctul central, acesta trebuie sa observe daca toate liniile grilei sunt drepte, paralele, sau daca exista in campul vizual distorsiuni, zone incetosate sau negre (scotoame); se repeta succesiv cu ochiul contralateral; daca pacientul observa vreo modificare din cele enumerate mai sus, trebuie sa se adreseze cat mai urgent medicului oftalmolog.

De asemenea, un stil de viata sanatos cu activitate fizica zilnica moderata, o alimentatie echilibrata (cu multe legume verzi, peste, afine etc) pot creste sansele unei stari bune de sanatate generala, influentand si sanatatea ochilor.

5 lucruri importante de retinut in cazul DMLV:

  • DMLV nu are semne „zgomotoase” de aparitie.
  • Diagnosticul precoce duce la un prognostic mai bun.
  • Riscul creste o data cu inaintarea in varsta.
  • Fumatul creste riscul aparitiei si progresia DMLV.
  • Tratamentele nu vindeca, ci incetinesc progresia bolii.

Programare rapida pentru consultatie

Articolul precedentArticolul următor

Citește și alte articole

Cataracta și metodele moderne de tratament

  Detalii despre operația de cataractă – Alături de noi se află doamna...

După 23 ani de ochelari: FemtoLASIK schimbă vieți

Prima fotografie fără ochelari, la 2 minute după operație. Bună ziua, Numele meu...
Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...