Despre strabism

Ce este strabismul?

Vorbim despre strabism (sau ochi incrucisati) atunci cand cei doi ochi nu privesc in aceeasi directie, in acelasi timp. Normal, cei doi ochi au o miscare coordonata, in aceeasi directie. Controlul miscarilor ochilor este realizat de catre creier, prin intermediul a 6 muschi.

Strabismul apare atunci cand controlul nervos asupra unuia dintre muschii extraoculari nu se mai exercita (paralizie), cand un muschi este prea slab sau cand un muschi este prea puternic (hiperfunctie). Exista strabism convergent (esotropie), sau divergent (exotropie). De asemenea, exista hipertropie (deviatie in sus) si hipotropie (deviatie in jos).

Deviatia ochilor poate sa fie uni sau bilaterala, permanenta,  poate sa apara doar la oboseala sau poate sa fie alternanta .

Strabismul este doar o problema estetica? Cum afecteaza vederea ?

Dincolo de faptul ca estetic, strabismul este o problema neplacuta (multi oameni sunt complexati de acest lucru), oamenii care au strabism nu au o vedere normala. La adulti, prezenta strabismului ii poate afecta emotional, social si chiar economic.

Atunci cand cei 2 ochi nu sunt aliniati, creierul primeste 2 imagini diferite si, pentru a evita diplopia, are tendinta de a ignora imainea primita de la ochiul deviat. Asfel, vederea la ochiul respectiv nu se va dezvolta normal.

Alinierea miscarilor celor doi ochi este obligatorie pentru a evita vederea dubla (diplopia), pentru a percepe profunzimea spatiului (vederea tridimensionala) sau pentru a evita scaderea vederii la unul dintre ochi.

Cand apare strabismul?

De obicei, strabismul apare in copilarie, dar poate sa se instaleze si in perioada adulta.

Riscul este mai mare la copii care provin din familii cu strabism. Atunci cand exista vicii de refractie netratate (hipermetropie, miopie) la unul sau ambii ochi, poate sa apara strabismul.

In copilarie, strabismul poate sa apara de la nastere (esotropie infantila – si ea trebuie operata cat mai curand, pana la 6 luni) sau mai tarziu (esotropie acomodativa) – aceasta de obicei se asociaza cu prezenta unuor dioptrii. In aceasta a doua situatie, initial se face corectie optica (purtare de ochelari), eventual operatie.

In perioada adulta, cea mai frecventa cauza de aparitie a strabismului este accidentul vascular cerebral, insotita de paralizia unuia dintre cei 3 nervi implicati in coordonarea muschilor extraoculari. Alte cauze pot fi traumatismele oculare in care sunt implicati muschii, orbitopatia Graves, probleme neurologice etc.

Se poate trata?

Exista mai multe optiuni de tratament – ochelari, exercitii oculare, prisme, ocluzie, chirurgie.

La copii, strabismul aparut la nastere are indicatie chirurgicala de la inceput. Pentru strabismul aparut dupa 6 luni, in functie de gradul de deviere al ochilor, se poate recurge la ochlelari, prisme, dezambliopizare, eventual ulterior – interventie chirurgicala.

Important de precizat, la copii, corectia vederii si a strabismului este bine sa se faca cat mai curand, stiut fiind ca dezvoltarea vederii se face pana la varsta de 6-7 ani.

Chiar si adultii pot beneficia de corectia strabismului?

La adulti, strabismul aparut recent nu are indicatie chirurgicala imediata.

La cei cu AVC, la care s-a instalat o paralizie de nerv oculomotor, se asteapta minim 6 luni de la eveniment, intrucat poate surveni in acest interval ameliorarea situatiei. In aceasta perioada, pentru diplopie – pacientii pot fi ajutati cu ochelari cu prisme care sa le usureze situatia. Daca dupa acest interval, nu se imbunatateste aspectul, se poate interveni chirurgical.

La cei cei cu miopatie Graves sau alte boli musculare, se trateaza boala de baza.

In situatia in care vorbim despre un strabism la adult care se prelungeste din copilarie exista teoria ca nu trebuie intervenit chirurgical, pentru ca poate aparea diplopie post-interventie. Acest lucru este posibil sa se intample, dar, de obicei, este tranzitoriu si poate fi ameliorat prin purtarea de ochelari cu prisme.

Programare rapida pentru consultatie

Citește și alte articole

Redobândirea libertății de a vedea fără ochelari

Pentru mulți pacienți, decizia de a face o intervenție pentru eliminarea ochelarilor vine...

Cataracta și metodele moderne de tratament

  Detalii despre operația de cataractă – Alături de noi se află doamna...

După 23 ani de ochelari: FemtoLASIK schimbă vieți

Prima fotografie fără ochelari, la 2 minute după operație. Bună ziua, Numele meu...
3 Răspunsuri
  1. […] fie pentru ca are o dioptrie mai mare fata de ochiul congener (in anizometropie). In caz de strabism, creierul primeste de la cei doi ochi doua imagini care nu se suprapun; pentru a evita vederea […]

  2. […] Strabismul reprezinta deviatia unuia sau a ambilor ochi spre nas (strabism convergent) sau spre in afara (strabism divergent). Dincolo de inconvenientul estetic, prezenta strabismului impiedica dezvoltarea normala a vederii.  In aceasta situatie, fie copilul vede mai bine cu un ochi (cel care are pozitie normala) decat cu celalalt (deviat), fie are vedere alternanta (vede pe rand, cu cei doi ochi, care au alternativ  pozitie deviata). […]