Vederea copilului

Copilul nostru vede bine?

Atunci cand sunt mici, copii nu pot aprecia singuri daca vad bine sau nu.

Care ar fi primele semnele care ar trebui sa ne ridice semne de intrebare legate de vederea copilului nostru?

  • devierea unuia sau a ambilor ochi;
  • prezenta pupilei albe;
  • inrosirea ochilor, dureri oculare;
  • pozitia prea aproape de ochi a jucariilor;
  • clipirile dese, stransul ochilor;
  • lacrimare, sensibilitate la lumina.

Indiferent de varsta copilului, in prezenta acestor semne, copilul trebuie adus la un examen oftalmologic (chiar de la cateva luni de viata). Chiar daca nu observa nimic anormal la copilul lor, parintii ar trebui sa aduca copii la primul  control  între 6 luni şi 1 an, apoi la 3 ani şi înainte de a merge la şcoală, la vârsta de 5 ani.. Acest lucru trebuie facut pentru ca exista situatii cand cei doi ochi arata normal, dar unul dintre ei este mai slab, iar copilul vede practic doar cu un singur ochi, fara ca el sa isi dea seama de acest lucru

Care sunt afectiunile cele mai frecvente care afecteaza vederea copiilor?

In primul rand, vorbim despre viciile de refractie cum ar fi miopia (copilul vede bine aproape, dar nu vede la distanta); hipermetropia (cand nu vede bine nici la aproape, dar nici la distanta), astigmatismul (copilul nu vede imaginile corect). In toate aceste situatii, corectarea vederii se face prin purtarea de ochelari.

Ambliopia (ochiul lenes) se instaleaza de obicei atunci cand un ochi vede bine, iar celalalt vede slab, fie din cauza unei dioptrii mari (prin miopie, hipermetropie sau astigmatism), fie din cauza existentei unui obstacol in calea axului vizual (ex: cataracta congenitala). Ca tratament, in prima situatie se recomanda purtarea ochelarilor corespunzatori, in cea de-a doua situatie se recomanda cat mai curand indepartarea chirurgiala a obstacolului.

In ambele situatii, trebuie facute ulterior exercitii de dezambliopizare (adica se acopera pe ochiul bun si este „pus la treaba” ochiul lenes). Ritmul si perioada de acoperire (ocluzie) depind de cat de profunda este scaderea de vedere si de varsta copilului. Cu cat mai devreme se descopera ambliopia si se incepe procesul de stimulare vizuala a ochiului slab, in tentativa de recuperare a vederii, cu atat rezultatele sunt mai bune.

Strabismul reprezinta deviatia unuia sau a ambilor ochi spre nas (strabism convergent) sau spre in afara (strabism divergent). Dincolo de inconvenientul estetic, prezenta strabismului impiedica dezvoltarea normala a vederii.  In aceasta situatie, fie copilul vede mai bine cu un ochi (cel care are pozitie normala) decat cu celalalt (deviat), fie are vedere alternanta (vede pe rand, cu cei doi ochi, care au alternativ  pozitie deviata).

Corectarea strabismului se face in prima etapa prin purtarea permanenta de ochelari (daca exista un viciu de refractie), folosind si lentile prismatice, insotite sau nu de acoperirea (ocluzia) ochiului cu vedere mai buna, in situatia cand exista si ambliopie. Daca in urma acestor tentative, ochii nu isi amelioreaza pozitia, se recurge la interventie chirurgicala. Exista situatii cand operatia este recomandata inca de la inceput (in formele de strabism congenital cu unghi mare, care debuteaza sub 6 luni).

De ce este bine sa aducem copilul la oftalmlog cat mai devreme?

Pentru ca toti ne dorim o vedere normala pentru copilul nostru. Vederea normala, binoculara presupune o acuitate vizuala buna, egala, a celor 2 ochi, alinierea axelor acestora, o miscare coordonata a lor.  Afectarea oricaruia dintre aceste elemente, are repercusiunii pe termen lung asupra vederii. Vorbim despre o vedere normala atunci imaginea unui obiect este perceputa simultan de cei doi ochi ca o imagine unica, tridimensionala; de asemenea, presupune aprecierea corecta a distantelor si a obiectelor in miscare.

Vederea binoculara se formeaza in primii ani de viata (pana la 5-7 ani) si de aceea este foarte important sa acordam atentie maxima dezvoltarii vederii copilului nostru in aceasta perioada. Cu cat defectele de vedere sunt depistate mai devreme, cu atat ele pot fi mai usor corectate, cu efecte benefice asupra evolutiei ulterioare  a vederii.

Masurarea dioptriilor la copii se poate face chiar sub varsta de 1 an, cu un aparat special numit Plusoptix,  si, atunci cand este necesar, copiii pot purta ochelari chiar de la aceasta varsta, ei avand o capacitate de adaptare surprinzator de buna.

In cazul prezentei ambliopiei, purtatea ochelarilor adecvati insotita de ocluzie pentru a incerca recuperarea vederii la ochiul lenes este, de asemenea, foarte important sa se faca devreme. Scopul este ca cei doi ochi sa ajunga sa aiba vedere egala, cat mai curand, permitand astfel dezvoltarea vederii binoculare. Dupa varsta de 7 ani, corectarea defectelor de vedere se face din ce in ce mai greu si este aproape imposibil de realizat dupa 9-10 ani.

In concluzie, este important sa aducem copilul la oftalomolog imediat ce observam oricare dintre semnele de mai sus, iar daca nu observam nimic, preventiv, este indicat un screening oftalmologic incepand de la varsta de 6 luni, urmat de control 1 an, apoi la 3 ani şi înainte de a merge la şcoală, la vârsta de 5 ani.

Programare rapida pentru consultatie

Citește și alte articole

Cataracta și metodele moderne de tratament

  Detalii despre operația de cataractă – Alături de noi se află doamna...

După 23 ani de ochelari: FemtoLASIK schimbă vieți

Prima fotografie fără ochelari, la 2 minute după operație. Bună ziua, Numele meu...
Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...
3 Răspunsuri
  1. […] Strabismul apare atunci cand controlul nervos asupra unuia dintre muschii extraoculari nu se mai exercita (paralizie), cand un muschi este prea slab sau cand un muschi este prea puternic (hiperfunctie). Exista strabism convergent (esotropie), sau divergent (exotropie). De asemenea, exista hipertropie (deviatie in sus) si hipotropie (deviatie in jos). […]