Operatie cataracta

Recapătă claritatea vederii prin chirurgia modernă a cataractei

Independența ta

Cataracta se instalează lent si îți fură câte puțin în fiecare zi din tot ce părea simplu ieri sau acum câțiva ani. Titrajul la televizor se încețoșează, culorile se estompează. Îți schimbi des ochelarii dar degeaba, par să nu te mai ajute. Frecatul ochilor în speranța unui pic de claritate e în van.

Când evoluția cataractei îți afectează calitatea vieții, trebuie să-i pui punct și să redevii independent. Este posibil prin proceduri moderne care îți vor schimba viața.

Ce a fost bun, poate fi bun din nou. Chiar mai bun.

Cataracta nu înseamnă scăderea iremediabilă a vederii decât dacă este lăsată netratată. Doar cristalinul, lentila din interiorul ochiului, se opacifiază lent și nu mai lasă lumina să ajungă la retină. Din fericire, această lentilă se poate înlocui cu una care va rămâne clară pentru totdeauna.

În plus, cristalinele artificiale moderne scad semnificativ dependența de ochelari la orice distanță.

Încredere și zâmbet pe buze, din nou

Este o legatură importantă între calitatea vederii și echilibrul emoțional.

Frustrarea permanentă că nu mai poți face lucruri simple fără ajutor, că nu te mai poți bucura în fiecare zi de vechile mici plăceri personale sau că ești jenat mereu in public duc treptat la depresie.

În câteva ore poți să-ți recapeți claritatea vederii, să te bucuri din nou de viață și să te reîntorci la o stare de spirit de invidiat.

CE ESTE CATARACTA ȘI CUM POT SĂ ȘTIU DACĂ AM CATARACTA?

Cataracta apare atunci când lentila naturală din ochi își pierde transparența. Poți să te gândești că ai cataractă dacă ai peste 60 de ani și unul sau mai multe din următoarele semne:

  • vedere încețoșată
  • dificultăți de vedere noaptea
  • halouri în jurul surselor de lumină
  • o percepție palidă a culorilor
  • simți nevoia de a schimba frecvent ochelarii pentru a vedea mai bine

Nu există metode dovedite științific care să prevină apariția și evoluția cataractei. Singura cale de recăpătare a vederii o reprezintă operația.

CÂND AR TREBUI OPERATĂ CATARACTA?

Cataracta netratată poate duce în final, după o evoluție în general lentă, la orbire. Cu toate acestea, reprezintă rareori o urgență chirurgicală și doar controlul periodic poate stabili când trebuie intervenit.

Atunci când scăderea vederii dată de cataractă afectează calitatea vieții, făcând dificile lucrurile obișnuite (condusul mașina, cititul, privitul la televizor) sau iți afectează nivelul de independență, medicul oftalmolog îți va recomanda operația de cataracta. Momentul intervenției trebuie ales astfel încât cataracta să nu devină prea matură, caz în care operația este mai dificilă și presupune riscuri suplimentare.

CARE ESTE CRISTALINUL POTRIVIT PENTRU MINE?

Dacă îți dorești să vezi foarte bine la distanță și nu te deranjează purtarea unor ochelari pentru citit, atunci un cristalin monofocal este soluția potrivită pentru tine. Are avantajul că oferă un contrast bun și confort la condusul mașinii, mai ales pe parcursul nopții. Poți opta pentru variante de cristalin monofocal care asigură protecție pentru retină sau pot reduce alte riscuri.

Dacă ești o persoană activă și iți dorești să nu porți ochelari deloc, atunci cel mai potrivit pentru tine este un cristalin artificial multifocal. În peste 90-95% din situațiile de zi cu zi, vederea este bună cu un astfel de cristalin, fără nevoia de ochelari la distanță, aproape și în zona intermediară.

Cel mai nou cristalin artificial este cel de tip EDOF care oferă cea mai bună calitate a vederii la distanta și zona intermediară și asigură o adâncime maximă a câmpului vizual precum și un contrast optim. Foarte rar, pentru anumite activităti de detaliu, poate fi nevoie de ochelari de aproape.

CUM DECURGE ȘI CARE ESTE REZULTATUL OPERAȚIEI DE CATARACTĂ

Operația de cataractă este o procedură frecventă care de obicei durează mai puțin de 30 de minute. Operația se realizează în ambulator, cu anestezie locală.

În cele mai multe cazuri (peste 95% dintre situații) se obține îmbunătățirea semnificativă a vederii după operație. După îndepărtarea cataractei, calitatea vederii se va îmbunătați semnificativ dar va depinde și de starea anterioară de sănătate a corneei, retinei și a nervului optic.

Întrebări frecvente despre operația de cataractă

Care este cea mai mare greșeală făcută de cei care se operează de cataractă?

Cea mai mare greșeală o reprezintă tratarea strictă a cataractei cu cel mai simplu implant de cristalin, nu și a celorlalte probleme de vedere care pot fi rezolvate cu ocazia operației de cataractă.

Cristalinele artificiale moderne iți permit să ai o vedere mult mai bună, chiar și fără ochelari de citit, de exemplu. Dacă ai o viață activă, un cristalin multifocal sau unul de tip EDOF iți pot da o independență mult mai mare față de ochelari.

Recomandarea noastră este ca o dată cu înlăturarea cataractei să iei în considerare foarte serios un cristalin performant pentru că este o ocazie unică în viață în care poți rezolva mai multe probleme în acealași timp.

Medicul chirurg ofltamolog iți va explica pe larg toate opțiunile pe care le ai.

De ce ar fi bine să mă operez într-o clinică privată?

Operațiile de cataractă se fac atât în sistem public cât și privat. Avantajele operației într-o clinică privată:

– Gama completă de opțiuni în ceea ce privește alegerea cristalinului artificial, de la cele mai simple până la cele mai performante, monofocale sau multifocale cu diverse tratamente de protecție
– Tehnologia de ultimă oră a unei clinici private
– Programul flexibil – tu decizi când te operezi, nu stai pe o listă de așteptare a unui spital public să fii chemat când se face loc
– Securitatea sanitară și igiena ireproșabile
– Grija pre și post-operatorie acordată individual de o întreagă echipă medicală

Deși considerată de rutină, de felul în care este facută operația de cataractă depinde vederea ta pentru restul vieții. Merită sa acorzi o atenție sporită tuturor detaliilor si opțiunilor care se pot dovedi esențiale în viitor.

Dacă nu mă operez, în cât timp pot avea probleme grave?

Cataracta este o afecțiune cu evoluție în general lentă, foarte rar constituie o urgență. Totuși, amânarea prea mult a operației poate duce la solidificarea cristalinului natural, moment de la care operația devine mult mai dificilă și mai riscantă. Întârzierea și mai mare a operației poate duce în final la orbire.

Medicul chirurg oftalmolog poate determina prin controale periodice după 60 de ani momentul oportun al operației.

Mi-e frică de operații, ce alternative am?

Până acum nu s-a descoperit vreo metodă care sa prevină sau să încetinească evoluția cataractei. Din fericire însă, tehnologia a evoluat foarte mult, făcând din operația de cataractă una foarte sigură și cu rezultate extraordinare mai ales atunci când este făcută la timp.

Operația se face în ambulator, fără internare și cu anestezie locală. Deși nu-ți putem înlătura teama normală de o intervenție chirurgicală, putem și facem totul ca aceasta să fie o experiență confortabilă și cu rezultate pe care să le apreciezi pentru mult timp.

Cataracta poate recidiva?

La un procent de 20-30% dintre pacienții operați de cataractă, la un interval cuprins între câteva luni și câtiva ani după intervenție poate să apară scăderea vederii prin cataractă secundară. Nu este o complicație a operației. Ea nu afectează cristalinul artificial și apare datorită fibrozării capsulei cristaliniene.

Rezolvarea acestei situații se face printr-o intervenție în cabinet cu laser, nedureroasă, rapidă și care duce la restabilirea vederii, așa cum a fost după operația de cataractă.

Ce complicații pot apărea după operație?

Trebuie sa știi că, la fel ca pentru orice intervenție, chirurgia cataractei implică riscuri legate de infecție și sângerare. Riscurile operației sunt mai mari la pacienții care au asociate și alte boli oculare (miopie mare, retinopatie diabetică, glaucom avansat, cataractă hipermatură) sau generale (hipertensiune severă, coagulopatii).

Complicațiile intraoperatorii care pot apărea: ruperea capsulei posterioare a cristalinului, pierderea de material vitros, luxarea cristalinului în vitros, dislocarea cristalinului artificial, hemoragia supracoroidiană. Complicații posibile postoperatorii care pot să apară sunt infecții, sângerare, dezlipire de retină, creșterea tensiunii intraoculare, îngroșarea retinei sau a corneei.

În condițiile unei evaluări corecte preoperatorii, a unei tehnici chirurgicale corecte, având aparatură perfomantă și, foarte important – prin respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului chirurg atât intraoperator cât și postoperator, marea majoritate a complicațiilor pot fi prevenite și/sau tratate cu succes.

Sunt necesare analize înainte de operație? Ce anume?

Este necesar să faci înainte de operație o serie de teste pentru evaluarea stării de sănătate (control cardiologic, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, analize de sange).

În timpul consultației oftalmologice preoperatorii (cu câteva zile înainte de operație) medicul oftalmolog iți va face un examen detaliat al ochiului, pentru a ști care este starea lui. Uneori sunt necesare investigatii speciale pentru a evalua retina, nervul optic (tomografie, ecografie oculara, etc.)

Ce tehnologie folosiți?

La Clario operăm cataracta cu ultimul model de facoemulsificator american Alcon Centurion și cel mai performant microscop chirurgical german, Zeiss Lumera. Mesele chirurgicale sunt de la Brumaba, brand renumit pentru confortul oferit pacienților și versatilitatea lor.

Professional services. The staff is great and patient.
Cosmin Tudor
Cosmin Tudor
08:15 07 Apr 21
Recomand cu mare plăcere aceasta clinica, un personal minunat, am avut o operatie la ochi cu laserul, și sunt foarte mulțumită
Ana Maria Oancea
Ana Maria Oancea
07:55 02 Apr 21
Am avut o operație pentru reducerea dioptriilor de tip PRK, si sunt mulțumit de rezultate, si de grija doamnei doctor Monica Apostolescu. Recomand aceasta clinica pentru cei care ca si mine s-au saturat de purtat ochelari dar au reticente fata de... aceasta procedura. Doamna doctor te face sa te simți pe mâini bune, si îți sta la dispoziție cu orice nelămuriri ai avea.read more
Iulian Turicianu
Iulian Turicianu
10:28 19 Mar 21
Excepțional! De la profesionalismul dnei dr. Apostolescu până la modul de comunicare.
Mirela Mariana Stan
Mirela Mariana Stan
18:35 11 Feb 21
Va multumesc! Medic de exceptie, in persoana doamnei Dr. Apostolescu Monica (dar nu ma indoiesc ca si ceilalti medici sunt asemeni dansei) dornica sa rezolve problemele medicale sau cele care tin de domeniul dumnealor de expertiza, ale pacientilor,... chiar si in aceasta perioada dificila. Maximum de profesionalism, o atitudine pe care o poti observa, de altfel, la intreaga echipa de specialisti opticieni, fara nicio exceptie!!! R.B.read more
Ro Rohne
Ro Rohne
15:44 01 Feb 21
Suntem foarte multumiti de Clinica Clario. Am ajuns intamplator aici dupa mai multe incercari la alte clinici. D-na doctor Monica Apostolescu, cu rabdare, tact ne-a linistit. Baiatul nostru era perfect sanatos.Recomand cu caldura clinica Clario.
Ileana Stupariu
Ileana Stupariu
15:11 19 Dec 20
Totul la superlativ, grija medicului, profesionalismul si dotarile clinicii sunt la nivelul așteptărilor.
Cosoveanu Bogdan
Cosoveanu Bogdan
08:51 10 Oct 20
Clinică de 5 stele(de ce numai 5?) cu dotări de ultimă generație și aparatură nouă de înaltă performanță. Personal amabil,prietenos și nu în ultimul rând competent și bine pregatit. De nota 10(de ce notele sunt numai până la 10?).Dacă... recomand?Hm.Treceți pe la CLARIO și o să vedeți totul cu alți ochi. Un vis. O minune.read more
Eugen Gal
Eugen Gal
06:16 30 Sep 20
Acum aproximativ o săptămâna jumate m-am operat de astigmatism mixt in cadrul clinicii Clario.
Operația a fost făcută de minunata doamnă doctor Monica Apostolescu , alături de domnul inginer de la Zaiss și echipa dânsei! Deși dioptriile mele... erau destul de mari, doamna doctor a reușit să mă facă sa văd Grozav fără ajutorul ochelarilor, pe care ii purtam de la 12 ani! Clinica este plină de oameni profesioniști, care știu sa respecte pacienții și sa le ofere cea mai buna îngrijire!
Recuperarea decurge bine, am avut mici dureri la ochiul cu dioptrii mai mari, însă acestea au fost un răspuns normal al intervenției !
Acum, dacă este vorba despre locație, pana și amplasarea este grozava fiind ușor de ajuns la clinica!
Aspectul clinicii este impecabil, locul este foarte curat și transmite un aer de profesionalism pana și din amenajarea încăperilor!
Pe lângă profesionalism este vorba și despre oameni primitori care oferă niște servicii impresionante la niște prețuri accesibile!
Apreciez fiecare membru al echipei și vreau sa va mulțumesc pentru modul in care ați avut grija de mine și amabilitatea de care dați dovada!
Mulțumesc doamnei doctor pentru tot sprijinul oferit și rezultatele excepționale !
read more
Iarina Timeea
Iarina Timeea
16:36 14 Sep 20
Ho effettuato un intervento per la riduzione della diottria (miopia). Sono molto soddisfatto, tornerei volentieri ma, purtroppo finché non mi avvicinerò all’età di 40 anni penso non ci sarà bisogno.La clinica dispone di nuove attrezzature.Ho... effettuato tutte le investigazioni e una settimana dopo l’intervento. È durato circa un’ora. Dura di più la preparazione dell’occhio, l’intervento in sè con il laser (per occhio) dura circa 15secondi.La sera stessa dell’intervento ho avuto un leggero fastidio a causa della mancata lubrificazione degli occhi. Successivamente non hanno più presentato fastidio di nessun genere.La dottoressa Monica Apostolescu si è sempre presa cura di me, è risultata sempre disponibile e molto professionale. Altrettanto i medici che hanno assistito all’operazione.Ringrazio di cuore a tutti per le prestazioni, la puntualità e la pazienza accordata. 🙃Raccomandata a chiunque presenti problemi di vista.read more
Alexander Grey
Alexander Grey
11:33 29 Aug 20
Standarde ridicate, profesionisti si abordare consultativa a problemei, explicand pas cu pas fiecare etapa pe care o parcurgi. Recomand cu incredere serviciile acestei clinici.
Constantin Razvan
Constantin Razvan
05:23 10 Aug 20
Profesioniști, aparatură.
Tudor R. Vişan-Miu
Tudor R. Vişan-Miu
16:11 06 Aug 20
Apreciez răbdarea și profesionalismul cu care sunt tratați pacienții de vârstă a treia.
Elena Tutunaru
Elena Tutunaru
12:54 30 Jul 20
very professional staff, well equipped both technical and in terms of human capacity. polite, exact and efficient.
Mircea Lazar
Mircea Lazar
07:12 25 Jul 20
Recomand cu încredere!!
Cristina Radu
Cristina Radu
16:04 19 Jun 20
Cea mai tare clinica de oftalmologie la care am fost vreodata, e misto ca incepem sa avem servicii de nivelul asta.
Mihai Seceleanu
Mihai Seceleanu
13:50 17 Jun 20
O clinică ca afară,cu medici profesionalisti,personal bine pregătit,
JOS PALARIA!
Valerica Simion
Valerica Simion
12:15 07 Mar 20
Cea mai modernă aparatură de investigație/chirurgie din România, medici cu experiență, personal amabil și plăcut.
Victor Kapra
Victor Kapra
10:06 25 Feb 20
Personal profesionist si amabil, multumesc dr. Monica Apostolescu, echipamente de top, premium care. Recomand calduros.
Florinel Ioan Chis
Florinel Ioan Chis
12:51 06 Feb 20
Nice people, high professional expertise, state of the art infrastructure!
octavian chirita
octavian chirita
23:19 09 Dec 19
dr. Apostolescu excepțională, într-o locație de top! Recomandam!
Horatiu Albu
Horatiu Albu
14:49 09 Dec 19
O echipă profesionistă din toate punctele de vedere ! Felicitări !
Dragos Cojocaru
Dragos Cojocaru
18:28 03 Dec 19
Profesionalism si constiiciozitate!
Angela Cristescu
Angela Cristescu
12:50 26 Nov 19
The best in town! Servicii medicale la superlativ! Magicieni! ❤
Anca Ilie
Anca Ilie
08:06 02 Oct 19
Un spatiu generos, placut, Atmosfera linistita, cu personal profesionist. Am gasit multa intelegere, ajutor si informatiile au fost foarte clar explicate. Recoman. Vom reveni pentru control.
alana ala
alana ala
07:12 12 Sep 19
Clinică de nota 10, recomand!!!
Marius Pahomi
Marius Pahomi
12:56 07 Sep 19
Multumesc echipei Clario, si in special Doamnei Doctor Dana Popescu ptr amabilitatea si blindetea de care au dat dovada,cu siguranta voi reveni!
Catalin Stefan
Catalin Stefan
14:57 21 Feb 19
Personal foarte bine pregatit, amabil, O atmosfera calma, placuta, prietenoasa,
Alexandru Lazar
Alexandru Lazar
09:50 14 Sep 18
Medici foarte buni. Echipament modern și performant. Servicii excelente pentru clienți.
Eugen Potlog
Eugen Potlog
19:16 22 Mar 18
Very friendly staff. Very well equipped as well. I was very satisfied with their services. I don't see how anything could've been any better.
Funtime Dony
Funtime Dony
10:04 22 Dec 17
Dna. Dr. Apostolescu, un medic de nota 20. Servicii de calitate, aparatura performanta si personal bine pregatit.
Catalina Dobrescu
Catalina Dobrescu
16:16 21 Jun 17
Sunt foarte multumit de acest centru. Angajatii sunt prietenosi, punctuali si foarte amabili. Il recomand fara ezitare!
Samuel Gehl
Samuel Gehl
09:01 14 Apr 17
Doamna doctor Apostolescu M, un medic care te face sa te simti om. Multumesc ! Iulia Iosif
Vlad Iosif
Vlad Iosif
18:53 10 Apr 17
M-am bucurat de o colaborare excelenta. Recomand cu toata incederea. Multumesc.
Alina Colan
Alina Colan
14:11 22 Apr 16
Servicii excelente. Profesionale.Aparatura de ultima generație.O sa aduc întreaga familie.
Vichi Mihalcea
Vichi Mihalcea
21:22 19 Feb 16
Totul la superlativ! Echipa, consultatiile, sediul si curatenia impecabila!
Liliana Calmus
Liliana Calmus
09:18 13 Sep 15
O echipa excelenta si o clinica extrem de prietenoasa si primitoare! Am fost foarte multumita de serviciile oferite si de rapiditatea cu care am primit produsul comandat.
Alexandra Pahomi
Alexandra Pahomi
13:51 10 Jun 15
Sunt purtator de ochelari de multi ani si aveam nevoie de o clinica de oftalmologie cu servicii de calitate. Aparatura este noua, de ultima generatie, iar echipa este extraordinara. Am primit raspunsuri la toate intrebarile adresate si am fost... tratat cu o atentie deosebita. Nu am nimic de reprosat.read more
Eugen Potlog
Eugen Potlog
14:06 04 Jun 15
× Ajutor?