Cataracta se instalează lent si îți fură câte puțin în fiecare zi din tot ce părea simplu ieri sau acum câțiva ani. Titrajul la televizor se încețoșează, culorile se estompează. Îți schimbi des ochelarii dar degeaba, par să nu te mai ajute. Frecatul ochilor în speranța unui pic de claritate e în van.
Când evoluția cataractei îți afectează calitatea vieții, trebuie să-i pui punct și să redevii independent. Este posibil prin proceduri moderne care îți vor schimba viața.
Cataracta nu înseamnă scăderea iremediabilă a vederii decât dacă este lăsată netratată. Doar cristalinul, lentila din interiorul ochiului, se opacifiază lent și nu mai lasă lumina să ajungă la retină. Din fericire, această lentilă se poate înlocui cu una care va rămâne clară pentru totdeauna.
În plus, cristalinele artificiale moderne scad semnificativ dependența de ochelari la orice distanță.
Este o legatură importantă între calitatea vederii și echilibrul emoțional.
Frustrarea permanentă că nu mai poți face lucruri simple fără ajutor, că nu te mai poți bucura în fiecare zi de vechile mici plăceri personale sau că ești jenat mereu in public duc treptat la depresie.
În câteva ore poți să-ți recapeți claritatea vederii, să te bucuri din nou de viață și să te reîntorci la o stare de spirit de invidiat.
Cataracta apare atunci când lentila naturală din ochi își pierde transparența. Poți să te gândești că ai cataractă dacă ai peste 60 de ani și unul sau mai multe din următoarele semne:
Nu există metode dovedite științific care să prevină apariția și evoluția cataractei. Singura cale de recăpătare a vederii o reprezintă operația.
Cataracta netratată poate duce în final, după o evoluție în general lentă, la orbire. Cu toate acestea, reprezintă rareori o urgență chirurgicală și doar controlul periodic poate stabili când trebuie intervenit.
Atunci când scăderea vederii dată de cataractă afectează calitatea vieții, făcând dificile lucrurile obișnuite (condusul mașina, cititul, privitul la televizor) sau iți afectează nivelul de independență, medicul oftalmolog îți va recomanda operația de cataracta. Momentul intervenției trebuie ales astfel încât cataracta să nu devină prea matură, caz în care operația este mai dificilă și presupune riscuri suplimentare.
Dacă îți dorești să vezi foarte bine la distanță și nu te deranjează purtarea unor ochelari pentru citit, atunci un cristalin monofocal este soluția potrivită pentru tine. Are avantajul că oferă un contrast bun și confort la condusul mașinii, mai ales pe parcursul nopții. Poți opta pentru variante de cristalin monofocal care asigură protecție pentru retină sau pot reduce alte riscuri.
Dacă ești o persoană activă și iți dorești să nu porți ochelari deloc, atunci cel mai potrivit pentru tine este un cristalin artificial multifocal. În peste 90-95% din situațiile de zi cu zi, vederea este bună cu un astfel de cristalin, fără nevoia de ochelari la distanță, aproape și în zona intermediară.
Cel mai nou cristalin artificial este cel de tip EDOF care oferă cea mai bună calitate a vederii la distanta și zona intermediară și asigură o adâncime maximă a câmpului vizual precum și un contrast optim. Foarte rar, pentru anumite activităti de detaliu, poate fi nevoie de ochelari de aproape.
Operația de cataractă este o procedură frecventă care de obicei durează mai puțin de 30 de minute. Operația se realizează în ambulator, cu anestezie locală.
În cele mai multe cazuri (peste 95% dintre situații) se obține îmbunătățirea semnificativă a vederii după operație. După îndepărtarea cataractei, calitatea vederii se va îmbunătați semnificativ dar va depinde și de starea anterioară de sănătate a corneei, retinei și a nervului optic.
Aceasta este noua sală inaugurată în martie 2020, secțiunea destinată chirurgiei cataractei.
Operăm pe un facoemusificator american Alcon Centurion și un microscop operator Zeiss Lumera 300, ambele de ultimă generație. Masa chirurgicală vine de la Brumaba, lider în confort și fiabilitate.
Sala de intervenții oferă un spațiu generos pentru confortul atât al echipei medicale cât și al pacienților precum și dotări de ultimă generație - de la aparatura de sterilizare inclusiv a aerului până la instrumentarul folosit.