PROGRAMĂRI
Programează-te direct 24/7

Alegi medicul, data și ora și primești confirmarea pe loc

Mesaj Facebook Messenger

Răspundem la telefon și mesaje doar în timpul programului de lucru

LASIK – Operatia vazuta prin ochii pacientului.

Au trecut deja 2 săptămâni de la operația de reducere a dioptriilor prin operatia (Femto) Lasik. Nu încetez să mă bucur și să mă minunez de schimbarea ce s-a produs pentru mine.

Cum am luat decizia

De-a lungul anilor, am purtat ochelari sau lentile de contact și aveam mereu tot felul de nemulțumiri. Mi se uscau sau înroșeau ochii, ochelarii trebuiau curățați de 2-3 ori pe zi, orice activitate presupunea compromisuri, etc. Am avut astigmatism (-1.75) și o ușoară miopie, stabile de cel puțin 4 ani. Nevoia de ochelari am simțit-o abia prin școala gimnazială. În momentul operației foloseam ochelari sau lentile de contact de aproximativ 16 ani.

Într-un moment în care parcă toate inconveniențele se suprapuseseră, am văzut online o întrebare în feed despre operațiile de reducere a dioptriilor. Am început cercetarea despre ce clinici și doctori sunt în București. În mai puțin de o săptămâna, aveam o programare pentru investigatii la Clario Oftalmologie in vederea operatiei Lasik.

Pregatirea pentru operatia Lasik

Totul a fost la superlativ de la prima vizită în clinică. M-am ghidat după review-urile clienților și eram deja convinsă că am luat o decizie bună. Personalul foarte amabil, programările respectate, clinică foarte modernă, dotată cu toată aparatură necesară și o curățenie impecabilă. După prima impresie, am pășit în cabinetul doamnei doctor Monica Apostolescu care mi-a explicat tot ce presupune operatia Lasik. Mi-a răspuns tuturor întrebărilor și, deși discuția e posibil să fi durat 20-30 de minute, luasem deja decizia după primele 5 :).

A urmat apoi o serie de teste, toate efectuate în aceeași zi în clinică Clario. După atâtea aparate, teste și criterii, începusem să am emoții că nu aș putea fi un candidat pentru operatia Lasik. M-am bucurat că nu au ignorat nici un criteriu pentru a pași în siguranță către intervenție.

După validarea testelor, am făcut o programare pentru operație – într-o joi, după 16:00. Ziua de operatii și intervalul orar este ales perfect și permite o recuperare ușoară și rapidă, fără a interfera cu evenimentele din viață de zi cu zi și job.

Operatia Lasik

În ziua operatiei, după o altă discuție liniștitoare cu doamna doctor, am intrat în sala de intervenție. Operatia Lasik a fost efectuată cu mare grijă de către doamna doctor, alături de o echipa profesionistă de la Zeiss și asistenți medicali. Primul pas a fost tăierea unui flap cornean. Procedura a durat foarte puțin (sub 10 secunde/ochi). Totul fără să simt vreo durere și fiind capabilă să văd în tot acest timp. După prima procedură, a urmat laserul excimer care a remodelat corneea. Procedura a durat tot sub 10-20 de secunde pe ochi. Cu foarte mare grijă, doamna doctor a repoziționat flapul și operatia Lasik a fost finalizată.

În total, vizită în sala de operații cred că a durat mai puțin de 30 de minute. A mai urmat o verificare la microscop și apoi am plecat acasă cu o ușoară roșeața în ochi, usturime minoră la ochiul stâng și vedere în ceață. 

Dupa operatie

După mai puțin de o ora, am deschis ochii printre mășini și faruri. Eram încă în trafic spre casă (nu conduceam eu 😊). Simțeam un ușor disconfort la lumină, dar am putut vedea perfect un număr de telefon de pe rama unui număr de înmatriculare – ceea ce înainte nu vedeam bine nici cu ochelari.

A fost incredibil cât de rapid s-a desfășurat totul. După o noapte dormită fără vreun stres sau durere, m-am trezit cu ochii limpezi, fără vreun disconfort și cu o vedere deja perfectă. Am mers la primul control post operator, care a confirmat că totul este bine. Examenul meu a fost trecut cu brio. Am reușit să văd clar toate literele de pe ecran (depărtare) și să citesc aproape.

Am urmat un tratament cu picături pentru o săptămâna. În vreo 2 zile, a dispărut disconfortul la lumină. Nu am întâmpinat nici o problemă legată de halouri, glare sau blur. Vederea pe timp de noapte era de asemenea perfectă. La o săptămâna, a urmat al doilea control, la care totul a decurs minunat și literele deveniseră și mai clare.

Câteva frici pe care le-am avut și nu s-au confirmat:

– Că aș putea să am în timpul operației momente în care să nu văd. Și să fac un atac de panică. -> Am văzut pe tot parcursul intervenției.

– Că aș putea să clipesc în timpul operației. -> Imposibil – pleoapele sunt blocate/asigurate într-o poziție cu ajutorul unui dispozitiv.

– Că aș putea să mișc ochii în timpul operației. -> Privirea trebuie ținută la un punct fix și laserul se oprește dacă ochiul se mișcă.

– Că aș putea avea probleme cu vederea pe timp de noapte timp de până la 6 luni. -> Doar un mic disconfort la lumina artificială timp de 2 zile.

– Că aș putea avea probleme în a-mi desfășura activitatea zilnică. -> Am obosit/ lăcrimat mai mult în primele 2 zile (vineri, sâmbătă).

Duminică, nu a mai fost nici o problema. Luni mi-am reluat activitatea fără nici un moment de oboseală – 10+ ore în față ecranelor.

Calitatea vieții a crescut semnificativ.

Acum mă bucur că pot vedea tot fără îngrădirea ramei ochelarilor, că pot purta ochelari de soare, că am o privire relaxată și că nu mai am stresul ochelarilor (pierduți/ murdari/ aburiți), ochilor obosiți sau a privirii încruntate.

De-abia aștept să reiau activitățile fizice la o lună de la operatia Lasik, să mă pot bucură de o vedere perfectă fără amețeli, ochelari alunecând, sau senzație de nisip în ochi de la lentile de contact.

Cu multumiri!
Anca Z

Operatie Lasik efectuata de

Dr. Monica Apostolescu
Medic specialist oftalmolog, Fondator Clario

Despre operatiile de reducere a dioptriilor – Operatia Lasik

Referințe: WebMD, ASCRS

Articolul precedentArticolul următor

Citește și alte articole

Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...
ochelari-de-soare-pentru-copii

Cum alegi ochelarii de soare pentru copii?

Copiii, ca si adultii, pot avea sensibilitate la lumina. Ochelarii de soare pentru...
miopia-la-copii-clario

Miopia la copii: cauze, simptome si tratament

Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) care se manifesta prin...

Adaugă un Comentariu