Echipa CLARIO

Echipa CLARIO

Ochiul rosu – poate fi conjunctivita sau… nu!

Adesea, perioade scurte de inrosire a ochilor nu trebuie sa ne ingrijoreze. Sunt situatii obisnuite care pot duce la inrosirea trecatoare a ochilor si care nu necesita obligatoriu control oftalmologic: portul lentilelor de contact, activitatea prelungita in fata calculatorului, racelile banale, fumul de tigara, perioadele prelungite de nesomn, etc.

Dar, cand roseata persista si se insoteste de secretii sau dureri oculare, cauza poate fi una serioasa.

Care pot fi cauzele?

Conjunctivita – reprezinta cea mai frecventa cauza de inrosire a ochilor. Poate fi de etiologie virala, bacteriana sau alergica si reprezinta inflamatia membranei transparente ce acopera partea alba a ochiului, ea devenind roz-rosietica;  nu se insoteste de scaderea vederii, ci de roseata, secretii apoase, mucoase sau purulente; netratata se poate complica cu keratoconjunctivita, ce duce la scaderea vederii.

Keratoconjunctivita – reprezinta inflamatia membranei transparente din partea anterioara a ochiului; se insoteste de scaderea vederii, fotofobie, jena intensa oculara; netratata, poate lasa cicatrici ce afecteaza permanent vederea.

Hemoragia subconjunctivalapoate aparea spontan dupa un acces de tuse, stranut, diferite traumatisme sau in urma unui puseu de hipertensiune arteriala, in diabet sau afectiuni hematologice; nu este dureroasa, nu duce la scaderea vederii, dar este impresionanta prin aspect.

Uveita – este inflamatia stratului mijlociu al ochiului; afectiune severa, insotita de durere, scaderea vederii; netratata, duce la sechele permanente insotite de scaderea vederii, cresterea tensiunii intraoculare.

Atacul acut de glaucom – este cea mai severa forma de glaucom care netratat poate duce la pierderea ireversibila a vederii; se insoteste de durere intensa oculara, cefalee, greata, varsaturi. Necesita tratament de urgenta.

Ochiul uscat – se poate insoti de roseata, senzatie de corp strain, uneori afectarea vederii.

Prezenta unui corp strain conjunctival sau cornean – se insoteste de fotofobie, lacrimare excesiva, roseata si jena oculara, insotita sau nu de scaderea vederii; necesita extractia corpului strain.

 

In concluzie, solicitati urgent o consultatie daca apare una dintre situatiile de mai jos:

Scaderea vederii

Durere oculara intensa, insotita de cefalee, greata si sensibilitate excesiva la lumina

Senzatia de corp strain

Secretii abundente mucoase sau purulente.

Programare rapida pentru consultatie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.