PROGRAMĂRI
Programează-te direct 24/7

Alegi medicul, data și ora și primești confirmarea pe loc

Mesaj Facebook Messenger

Răspundem la telefon și mesaje doar în timpul programului de lucru

Traumatismele oculare

Despre traumatismele oculare

Traumatismele oculare sunt considerate urgente oftalmologice, de aceea orice traumatism care nu implica neaparat doar ochiul dar si structurile invecinate (pleoape, arcada osoasa, etc) trebuie de urgenta evaluat.

Care pot fi cauzele unui traumatism ocular?

In functie de agentul cauzant, traumatismele pot fi contuzive (minge, pumn, etc), cu obiecte contondente, ascutite, sau cu agenti chimici.

Care parte a ochiului poate fi afectata de un traumatism?

Traumatismele pot fi:

  • ale pleoapelor;
  • ale diferitelor structuri ale globului ocular;
  • injurii cu substante chimice;
  • fracturi de orbita.

Traumatismul poate afecta orice structura oculara, de aceea examenul oftalmologic trebuie facut in mod amanuntit si in acelasi timp intr-un timp foarte scurt, pentru a preveni eventualele complicatii.

Ce semne si simptome pot aparea?

Acestea pot varia in caz de traumatism in functie de partile afectate si gravitatea leziunilor. Pot fi prezente: durere, vedere in ceata cu scadere usoara a acuitatii vizuale pana la scaderea severa a acuitatii vizuale, lacrimare, sangerare, imposibilitatea miscarii globului ocular, enoftalmie (ochi impins in orbita), exoftalmie (ochi ce protuzioneaza). Poate aparea echimoza palpebrala, edem palpebral, laceratie palpebrala, hemoragie subconjunctivala, eroziune corneana, perforarea globului ocular, hemoragie in interiorul globului ocular, dezlipire de retina, inflamatie, infectie mergand pana la pierderea globului ocular.

Este important de stiut !

  • In caz de corp strain intraocular, pacientul nu trebuie sa intentioneze scoaterea lui, ci sa aplice un pansament steril, pentru a izola leziunea si apoi sa se prezinte de urgenta la medicul oftalmolog.
  • In caz de injurie cu substanta chimica, pacientul trebuie sa spele din abundenta (doar cu apa!) ochii aproximativ jumatate de ora lavaj continuu, dupa care sa se prezinte de urgenta la spital.
  • In caz de fractura de orbita este bine, pe langa inspectia oculara efectuata de medicul oftalmolog, sa se efectueze si o tomografie computerizata cerebrala, pentru a evalua mai bine intinderea leziunilor.

Programare rapida pentru consultatie

Citește și alte articole

Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...
ochelari-de-soare-pentru-copii

Cum alegi ochelarii de soare pentru copii?

Copiii, ca si adultii, pot avea sensibilitate la lumina. Ochelarii de soare pentru...
miopia-la-copii-clario

Miopia la copii: cauze, simptome si tratament

Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) care se manifesta prin...
Un răspuns la 1

Adaugă un Comentariu