Cataracta apare atunci cand cristalinul (sau lentila din interiorul ochiului) isi pierde treptat transparenta, pana devine opac si nu mai permite luminii sa intre in ochi. De obicei, apare la persoanele in varsta si cel mai important simptom al cataractei este scaderea progresiva a vederii. La inceput, ca o senzatie de ceata, care nu mai trece, si care apoi se accentueaza progresiv. Daca nu este tratata la timp, cataracta duce la scaderea severa a vederii si face dificila, chiar imposibila, desfasurarea normala a activitatilor de zi cu zi.
Care sunt cauzele cataractei?
Cea mai frecventa cauza de aparitie a cataractei este varsta inaintata. Te poti gandi ca ai cataracta, daca, dupa 60 de ani vederea se modifica atat la distanta, cat si la apropiere. Aceasta este cataracta primara (sau cataracta senila), cel mai frecvent tip de cataracta intalnita.
Exista insa situatii in care cataracta poate aparea si mai devreme, avand ca si cauze alte boli asociate, fie boli sistemice, fie boli oculare. Cele mai frecvente cauze de aparitie ale catatractei secundare sunt:
- traumatismele oculare;
- in urma unor medicamente sau tratamente administrate pe termen lung, cum ar fi: corticosteroizii, fenotiazinele, amiodarona, busulfanul, iradierea;
- cataracta patologica poate aparea ca o complicatie in boli cum ar fi diabetul zaharat, boala Wilson, dermatita atopica, neurofibromatoza tip2, tetania;
- de asemenea, in anumite boli oculare preexistente, poate sa apara cataracta complicata; astfel, miopia forte, uveitele cronice, sindromul de pseudoexfoliere capsulara, dezlipirea de retina sau interventiile chirurgicale oculare (mai ales dupa vitrectomia posterioara, tamponament intern cu ulei de silicon) se pot complica cu aparitia cataractei.
Cum se clasifica cataracta?
Diagnosticul tipului de cataracta este pus de medicul oftalmolog, pe baza examinarii in cabinet, a simptomelor, a varstei pacientului si starii sale de sanatate. Exista mai multe criterii de clasificare:
- dupa momentul aparitiei, cataracta poate fi congenitala (aparuta de la nastere) sau dobandita (pe parcursul vietii);
- dupa etiologie, exista cataracta primara (senila) si cataracta secundara (la persoane cu boli generale sau oculare cronice);
- dupa localizare, poate fi cataracta corticala, nucleara si subcapsulara posterioara;
- dupa gradul evolutiv, cataracta poate fi: incipienta, matura sau hipermatura.
In functie de tipul, de gradul de evolutie si de simptomele de cataracta, medicul iti va recomanda momentul cel mai bun pentru tratamentul chirurgical.
Cataracta: simptome principale
Cataracta senila (de varsta) apare de obicei gradual, initial la un ochi, apoi si la celalalt si, de aceea, de multe ori nu iti dai seama de aparitia cataractei.
Cel mai caracteristic simptom pentru cataracta este scaderea vederii. Poti sa te gandesti ca ai cataracta daca percepi o senzatie de “ceata”, care la inceput este usoara, ti se pare ca imaginile nu mai sunt clare, apare dublarea obiectelor, a contururilor. De obicei, dioptriile se schimba datorita aparitiei cataractei si vei simti ca ochelarii vechi nu te mai ajuta; in perioada de debut, simptomele de cataracta pot fi ameliorate prin schimbarea periodica a dioptriilor, care ajuta la imbunatatirea vederii; in stadii avansate insa, ochelarii nu mai sunt de folos.
Alte simptome de cataracta pe care le poti percepe sunt:
- dificultati de vedere noaptea (in special la condus)
- halouri in jurul surselor de lumina
- fotofobie
- perceperea palida a culorilor.
Atunci cand simptomele de cataracta devin constante si severe, te poti confrunta cu dificultati care iti afecteaza viata de zi cu zi, de la citit, condus masina, privit la televizor. Atunci cand vederea scade semnificativ, poti avea dificultati de apreciere a distantelor, care pot sa duca la accidente casnice, cu riscuri mult mai mari decat simpla prezenta a cataractei.
Este bine ca dupa 60 de ani, sa faci un control oftalmologic anual pentru ca medicul sa poata depista la timp cataracta si sa evalueze tipul de simptome pe care il prezinti. In prezent, nu exista metode dovedite stiintific care sa previna aparitia sau sa impiedice evolutia acestei boli. Singura metoda de tratament este chirurgicala, prin inlocuirea lentilei naturale care nu mai este transparenta cu o lentila noua, artificiala, transparenta. Aceasta operatie, daca este facuta la timp, iti poate reda vederea, asa cum era inainte de aparitia cataractei.
Daca observi probleme de vedere sau te regasesti in simptomele cataractei, vino la un consult de oftalmologie la Clario!