Echipa CLARIO

Echipa CLARIO

Top 5 intrebari inainte de scoala

1. De ce trebuie adusi copiii la un consult oftalmologic inainte de inceperea scolii?

Toti ne dorim ca inceputul de an scolar sa fie unul cu dreptul. Pentru ca scolarii sa aiba performante scolare bune e necesar ca vederea lor sa fie sanatoasa.

Efortul vizual pe care il presupune activitatea de scris, citit, lucrul la calculator, solicita ochii copiilor si poate duce la aparitia unor simptome neplacute, mai ales atunci cand ochii acestora au anumite defecte de vedere care trebuie corectate (de a caror prezenta ei nu sunt constienti).

In astfel de situatii, copiii se pot plange de dureri de cap, jena oculara, vedere incetosata sau chiar dubla. Controlul oftalmologic poate depista prezenta tulburarilor de vedere care pot fi corectate adecvat, asigurand un confort vizual micilor pacienti. Astfel, ne putem asigura ca ei isi pot indeplini sarcinile scolare cu succes.

2. Copii care nu poarta ochelari trebuie controlati?

Daca copilul nu a fost niciodata la medicul oftalmolog inainte de inceperea scolii este obligatoriu ca acest lucru sa se faca cat mai repede. Chiar si in situatia in care, la un control anterior lucrurile, erau in regula, acest lucru nu este valabil intotdeauna pe termen lung. Odata cu cresterea, pot aparea modficari ale dioptriilor care, necorectate, creaza dificultati de vedere scolarului.

3. Ce corectii se mai pot face in afara ochelarilor?

De obicei tulburarile de vedere se corecteaza prin purtarea de ochelari. Dar sunt situatii cand copiii isi doresc sa practice sporturi cu mingea sau inot si atunci purtarea ochelarilor reprezinta un impediment. Exista solutia purtarii lentilelor de contact. Exista lentile de contact moi sau dure care se pot purta pe parcursul intregii zile, asigurand o vedere clara si un camp vizual mai larg fata de ochelari.

O alternativa este data de lentilele de noapte, indicate copiilor cu miopie. Acestea se poarta pe parcursul noptii, in timpul somnului, iar copiii sunt independenti de portul ochelarilor in timpul zilei.

Indicatiile pentru tipul corectiei vederii se stabilesc in timpul controlului oftalmologic, tinand cont de fiecare caz specific.

4. De ce sa controlezi oftalmologic un copil care nu se plange de nimic?

Un copil nu are de unde sa isi dea seama ca nu vede bine, pentru ca nu are termen de comparatie. Felul in care vede i se pare normal pentru ca asa a vazut intotdeauna. Dar sunt situatii in care descoperim cu surprindere (uneori chiar la copii mari, de 8-9 ani si chiar mai mari) ca unul dintre ochi are o dioptrie mare, vederea scazuta si de fapt, vederea pe care o percepe copilul este cea data de celalalt ochi. Astfel de situatii trebuie descoperite cat mai curand (obligatoriu inainte de perioada scolara), pentru ca recuperarea vederii pe ochiul mai lenes se face cu succes in primii ani de viata si este din ce in ce mai dificila dupa 7-8 ani.

Asa incat, chiar daca copilul nu se plange de nimic este important controlul oftalmologi pentru a ne asigura ca totul e in regula.

5. In ce consta controlul si cum fac programarea?

Controlul oftamologic la copii presupune o abordare cu tact, cu prietenie, in spirit de joaca serioasa. Prin teste specifice varstei, se evalueaza prezenta celor trei grade de vedere binoculara, deviatii ale pozitiilor sau viciile de miscare ale ochilor, se administreaza picaturi pentru masurarea corecta a dioptriilor. In urma acestor rezultate, putem sti daca copilul are sau nu nevoie de corectie optica (ochelari, lentile de contact). Sunt situatii cand pot fi necesare interventii chirurgicale.

Pentru a afla care e starea de sanatate oculara a copiilor dumneavoastra, va asteptam la Clario.

Programare rapida pentru consultatie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.