ReLEx SMILE by ZEISS

ReLEx SMILE este a treia generație de proceduri laser pentru corectarea miopiei  și/sau astigmatismului. Este o tehnică destinată în special persoanelor între 18-40 ani cu condiția unei stabilități a dioptriilor în ultimul an. 

 

ReLEx SMILE este cea mai puțin invazivă tehnică, poate corecta până la -10 dioptrii în miopie sau -15 dacă sunt cumulate cu astigmatism. 

 

ReLEx SMILE este o tehnică realizată doar de laserul cu femtosecunde Visumax de la ZEISS.

 

 

ReLEx SMILE corectează miopia și astigmatismul miopic

Procedura se face cu anestezie locală cu picături, fără nici un disconfort pentru pacient, durează 20-30 minute pentru ambii ochi, din care acțiunea laserului este de ordinul secundelor. Vederea este îmbunătățită imediat după operație iar de a doua zi pacientul își poate relua mare parte din activități.

 

Vrei sa afli dacă ești un candidat bun pentru o procedură laser?

Completează chestionarul de mai jos și află în 2 minute.

 

Pașii de urmat sunt:

  • Consultația de evaluare pentru reducerea dioptriilor cu laserAcesta este o consultație oftalmologică completă pentru evaluarea stării de sănătate a ochilor și stabilirea exactă a corecției optice cu care vederea este cea mai bună. La aceasta se adaugă explicarea în detaliu a procedurii care urmează precum și a tuturor particularităților cazului tău.

    Vei primi răspunsuri la toate întrebările astfel încât să știi la ce să te aștepți atât ca proceduri cât și ca rezultate și conduită pre și post-operatorie.
  • Investigații complete pre-operatoriiPachetul complet de investigații și măsurători pre-operatorii se fac în clinică cu aparatură de ultimă generație. Acestea sunt necesare pentru stabilirea precisă a parametrilor tehnici după care vor acționa laserele, totul în funcție de anatomia ochilor tăi.

    Pentru confort, poți face toate investigațiile imediat după consultație, doar să îți aloci aproximativ 2 ore pentru ambele.
  • Operația ReLEx SMILEVei fi supus unei proceduri complexe, personalizate, de mare precizie, minim invazive, care corectează viciul de refracție într-un singur pas. Anestezia locală cu picături te va face să nu simți nimic. Pleoapele vor fi susținute cu dispozitiv astfel încât nu trebuie să-ți fie teamă de clipit. Medicul îți va spune la fiecare pas ce urmează și tot ce vei avea de făcut va fi să urmărești cu privirea niște repere luminoase, instalat comod pe un pat automat.

    Intervenția efectivă cu femtolaserul este automatizată și durează aproximativ 20 secunde pentru fiecare ochi. După acțiunea laserului, chirurgul va extrage cu un instrument lenticula decupată de acesta.
  • Control postoperator și recuperareVei veni la control a doua zi, la săptămână și apoi la indicațiile medicului: o lună, 6 luni pentru a monitoriza procesul de vindecare și adaptare.

ReLEx SMILE - Cum se face?

În timpul acestui tip de intervenție, chirurgul folosește un laser cu femtosecunde pentru a decupa cu mare precizie o lentilă (lenticulă, medical) în grosimea corneei pe care apoi o extrage printr-o incizie de 2mm.

 

Astfel stratul extern al corneei păstrează integre fibrele de colagen și filetele nervoase care ar fi altfel secționate de flap (în FemtoLASIK).  Va rezulta o rezistență în timp mai buna a corneei în cazul unor traumatisme, păstrarea sensibilității nervoase și un film lacrimal de calitate (adică prevenirea uscăciunii ochilor).

Feedback-ul pacienților după reducerea dioptriilor cu laser

Investigații pre-operatorii pentru ReLEx SMILE

Remodelarea cu laser are nevoie de măsurători amănunțite și foarte precise ale tuturor structurilor ochiului. 

 

Investigațiile includ:

  • Tomografie corneană Pentacam
  • Microscopie speculară
  • Topografie corneană
  • Pahimetrie
  • Tomografie de retină și nerv optic
  • Pupilometrie
  • Perimetrie computerizată (dacă e cazul)
investigatii presbyond

Recuperarea după ReLEx SMILE

Vei vedea imediat după ce te ridici de pe patul de operație dar vederea va fi ”ca prin apă”. Majoritatea pacienților văd sa scrie mesaje pe telefon imediat. Timp de câteva ore poți avea senzații de usturime, lăcrimare și te va deranja lumina puternică. 

 

 În cele mai multe cazuri recuperarea este foarte ușoară: imediat după operație vederea este îmbunătățită, iar de a doua zi pacientul își poate relua în mare parte activitățile.

 

Vindecarea se realizează în ritmul fiecăruia, putând dura de la câteva zile până la câteva săptămâni pentru că sistemul vizual se recalibrează, iar creierul trebuie să se adapteze treptat la acesta.

 

Tratamentul postoperator în primele două săptămâni constă în picături cu antibiotic și antiinflamator.

Sală modernă de operații

Sala de operații Clario este echipată cu cele mai noi tehnologii atât chirurgicale cât și în materie de siguranță sanitară și sterilitate.

 

Reducerea dioptriilor se face cu o combină de lasere cu femtosecunde și excimer ZEISS Visumax & MEL, liderul mondial în acest domeniu.

 

Masa chirurgicală vine de la Brumaba, lider în confort și fiabilitate.

Echipa de chirurgie refractivă laser

ReLEx SMILE - Proceduri și Prețuri

(inclusiv controlul post-operator la o zi și la o săptămână)

Reducem dioptriile în cel mai scurt timp

La Clario am optimizat toate procedurile, astfel încât timpul alocat de pacient să fie cel minim necesar. Astfel:

  • Ziua 1: Consultația de evaluare pentru reducerea dioptriilor și pachetul de investigații pot fi efectuate în aceeași vizită.
  • Ziua 2: Operația propriu-zisă
  • Ziua 3: Controlul post-operator
Preț consultație reducere dioptrii cu laser: 400 lei
Preț investigații pre-operatorii, ambii ochi: 1.000 lei
Preț operație ReLEx SMILE, per ochi: 7.500 lei

Întrebări frecvente despre ReLEx SMILE

E necesar ca dioptriile mele să fie stabile?

Este recomandabil ca dioptriile sa fie stabile minim 1 un an înainte de operație, în special in cazul miopiei, unde dioptriile cresc gradual în general până la 18 ani.

Pacienții tineri e bine sa aștepte până ce dioptriile lor se opresc din evoluție. În caz contrar, rezultatul procedurii va fi afectat de evoluția ulterioară a dioptriilor.

Dacă ochii mei sunt sănătoși, pot face operația cu laser?

Absența oricărei boli evolutive oculare este o condiție esențială în eligibilitatea pentru o operație la ochi. Dar nu e întotdeauna suficientă. Există și alte criterii care trebuie luate în seamă.

Grosimea corneei (lentila din partea anterioară a ochiului) este foarte importantă, întrucât corectarea vederii se face prin remodelarea țesutului acestei lentile. Rezultă că e necesară o grosime minimă a corneei, limită dincolo de care operația poate deveni riscantă pentru ochi.

Diametrul pupilei nu trebuie sa fie prea mare. Dacă pupilele sunt în mod natural mari există riscul unor efecte vizuale neplăcute după operație: halouri, imagini strălucitoare noaptea, mai ales la condus.

Valorile mari ale dioptriilor pot limita posibilitatea de reducere completă. Rezultatele operațiilor cu laser la ochi pentru dioptrii mari pot fi impredictibile și pot avea un risc de complicații vizuale. În aceste situații, pot fi recomandate alte proceduri intraoculare pentru corectarea vederii.

Ce boli ar putea să mă împiedice să fac o operație cu laser la ochi?

Bolile oculare evolutive cum ar fi: keratoconus, retinopatia diabetică, glaucomul, degenerescență maculară, uscăciunea oculară severă, cataracta, inflamațiile oculare te împiedică să faci operații de reducere a dioptriilor cu laser. Există alte intervenții în astfel de situații.

Afectiunile degenerative sau autoimune cum ar fi: diabetul zaharat, boli de țesut conjunctiv, sindromul Sjogren, poliartrita reumatoidă, infecția cu HIV afectează modul de vindecare postoperatorie și reprezintă contraindicații pentru operațiile cu laser.

La ce rezultate trebuie să mă aștept după operația cu laser?

Rezultatele după operație sunt excelente și pacienții se bucură de o vedere bună, fără ochelari. Recuperarea este în majoritatea cazurilor foarte rapidă și de a doua zi pacientul își reia activitățile.

Așteptările tale trebuie să fie realiste. Acuitatea vederii depinde de sistemul optic al ochiului care este corectat prin aceste intervenții dar și de calitatea retinei și a nervului optic și a altor structuri oculare. Obiectivul operației este ca pacientul să vadă fără ochelari după operație, la fel de bine cum vedea cu ochelari (prescriși corect) înainte de operație.

Ce complicații pot apărea? Operațiile sunt sigure?

Intervențiile pentru reducerea dioptriilor cu laser sunt considerate a fi printre cele mai sigure în chirurgie în general. În toată lumea se fac milioane de astfel de proceduri anual iar istoria lor are deja peste 40 de ani. Între timp tehnologia a avansat enorm, făcându-le mai sigure și rapide.

Cu toate acestea, trebuie sa fii conștient că pot exista riscuri și posibile efecte secundare asociate cu orice act medical. Deși extrem de rare, posibile complicații care pot apărea după operație sunt: uscăciune oculară cronică, halouri vizuale și ceață, subcorecție, supracorecție, complicații legate de flap, dezlipire de retină, infecție.

Marea majoritate a complicațiilor sunt tratabile și, de obicei, se rezolvă în primele luni după operație.

Cât durează efectul? Dioptriile revin după un timp?

Reducerea dioptriilor efectuată cu laser este permanentă și foarte stabilă în timp. Nu există riscul revenirii dioptriilor anterioare.

Trebuie avut în vedere că evoluția structurilor ochiului în timp poate aduce o modificare ușoară a dioptriilor, independentă de intervenție. Este cazul cristalinului care își pierde elasticitatea și începe să adauge dioptrii pentru aproape după 40-45 ani iar după 60 să dezvolte lent cataractă.

În cazul reducerii dioptriilor mari, în special pe plus, există un risc de regresie prin remodelarea ochiului în cursul vindecării.

Mi-e frică de operații, ce alternative am?

Este de înțeles frica de operații dar în cazul procedurilor laser intervențiile sunt extrem de rapide și nu implică nici un disconfort. Deși se fac într-o sală de operații cu toate protocoalele aferente, cu greu pot fi numite ”operații chirurgicale” în sensul cunoscut de toată lumea. Pacienții spun aproape fără excepție că nu și-au dat seama când a trecut și regretă că nu au facut intervenția mai devreme.

Pentru a vedea bine dacă ai un viciu de refracție sunt necesari ochelari sau lentile de contact conform prescripției medicului oftalmolog.