Operatie LASIK sau PRK?

Ce înseamnă și cui se adresează

Dacă nu iți place să porți ochelari sau te-ai săturat de lentilele de contact, atunci chirurgia cu laser este opțiunea potrivită pentru tine.

Principiul procedurilor chirurgicale cu laser este de remodelare sau șlefuire a corneei – prima lentilă a ochiului prin care intră lumina. Prin această remodelare se corectează focalizarea luminii pe retină și se elimină nevoia de a purta ochelari sau lentile de contact. Practic, laserul ‘taie’ dioptriile echivalente ochelarilor din grosimea lentilei proprii ochiului, corneea.

PRK este prima generație a chirurgiei refractive prin care laserul șlefuiește direct corneea, la suprafață. Este folosită în cazul persoanelor cu miopie cu valori mici, cornee subțire sau cu alte indicații speciale.

FemtoLASIK este a doua generație, cea mai răspândită și cea mai folosită procedură chirurgicală cu laser pentru corectarea problemelor de vedere. Este o procedura precisă, rapidă si nedureroasă. Se realizează cu 2 tipuri diferite de laser extrem de performante – unul taie un căpăcel in cornee care este ridicat iar al doilea laser șlefuiește corneea sub acest căpacel care este pus apoi la loc. Avantajele acestei proceduri sunt un confort mai mare postoperator și o vindecare mai rapidă.

În ultimii 40 de ani s-au efectuat zeci de milioane de proceduri de reducere a dioptriilor cu laser în toată lumea cu rezultate excepționale, făcând ca aceste proceduri să fie printre cele mai sigure în chirurgia modernă.

Care sunt beneficiile FemtoLASIK și PRK

În funcție de evaluarile preoperatorii, cu ajutorul procedurii FemtoLASIK putem corecta dioptriile astfel:
• în miopie până la -10 dioptrii
• în miopie și astigmatism până la -10 dioptrii cumulate
• în hipermetropie până la +6 dioptrii
• în hipermetropie și astigmatism până la +5 dioptrii cumulate.

Prin tehnica PRK se pot corecta:
• 6 dioptrii în miopie
• 4 dioptrii în astigmatism miopic

Care sunt diferențele între FemtoLASIK și PRK

FemtoLASIK este procedura cea mai folosită datorită plajei de corecție mai mari pe care se poate acționa, precum și a confortului postoperator și a vindecării mai rapide. Procedura este nedureroasă atât în timpul operației cât și după.

PRK este o procedură folosită în special în cazul miopiei cu valori mici sau corneei subțiri care nu permite decuparea căpăcelui din FemtoLASIK. Procedura este nedureroasă în timpul operației dar vindecarea este mai lungă și pacienții pot resimți durere în primele zile, pentru care se prescrie tratament.

Cum decurge operația?

Indiferent de tehnică, procedura durează 5-7 minute pentru fiecare ochi (din care acțiunea laserului este sub 1 minut) și se face cu anestezie locală, fără internare. Practic, te poți aștepta ca timpul petrecut in clinică să fie de aproximativ 2 ore, în care sunt incluse toate etapele – de la pregătire, procedura propriu-zisă și instruirea despre cum să procedezi pentru o vindecare corectă.

Întreaga operație decurge fără durere și vei fi instalat foarte confortabil pe un pat complet automat. Va trebui să fixezi cu privirea un punct luminos, să nu vorbești și să nu te miști. Vei fi treaz iar medicul îți va explica în permanență ce face și la ce să te aștepți.

La ce să mă aștept după operație?

După operație rezultatul este spectaculos imediat după procedură iar acuitatea vizuală va continua să se îmbunătățească pe zi ce trece.

În FemtoLASIK evoluția obișnuită este spre stabilizare a vederii în prima zi și îmbunătățirea rapidă cu fiecare zi. 

Recuperarea după PRK este mai lentă decât în cazul FemtoLASIK atât la nivelul acuității vizuale, cât și a vindecării.

În unele cazuri sau dacă dioptriile corectate au fost de valori mari, poate dura câteva săptămâni sau luni până la vindecarea completă. Este important să respecți indicațiile medicului, în ceea ce privește tratamentul cât si ritmul controalelor postoperator, întrucât procesul de vindecare și rezultatul operației pot fi mult influențate.

Ce tehnologie folosiți?

La Clario folosim cele mai performante lasere de chirurgie refractivă la nivel mondial, produse de Carl Zeiss Meditech: femtolaserul Zeiss Visumax si laserul cu excimeri Zeiss Mel 80. Ne bucurăm de o colaborare excelentă cu inginerii Zeiss care asigură permanent starea perfecta de funcționare a acestora.

<- Aceasta este sala de operații Clario, deschisă în martie 2020

Cât costă operația?

In funcție de tehnică, costurile operației sunt:

  • PRK – 2500 lei per ochi
  • FemtoLASIK – 4500 lei per ochi

Pregătit pentru #ViațaFărăOchelari?

Află în 2 minute dacă operația de reducere a dioptriilor cu laser ți se potrivește făcând testul online de mai jos!

Te așteptăm pentru evaluarea completă în care medicul îți va da toate explicațiile despre chirurgia laser.

VisuMax Clario

Întrebări si răspunsuri frecvente despre procedurile laser

Sunt un candidat adecvat pentru chirurgia laser de reducere a dioptriilor?

Sunt câteva condiții pe care trebuie să le iei in considerare. Vârsta, starea de sănătate generală și cea a ochilor sunt cele mai importante. Vârsta peste 18 ani este obligatorie, uneori fiind necesar chiar ca vârsta ta să fie peste 21 ani.

Nu există o limită superioară de vârstă pentru operațiile cu laser. Trebuie însă să știi că după 40 de ani apare nevoia de a folosi ochelari pentru activitațile de aproape (citit, scris) din cauza presbiopiei.

Dacă ochii mei sunt sănătoși, sunt un candidat bun pentru operație?

Absența oricărei boli evolutive oculare este o condiție esențială în eligibilitatea pentru operație. Dar nu e întotdeauna suficientă. Există și alte criterii care trebuie luate in seamă.

Grosimea corneei (lentila din partea anterioară a ochiului) este foarte importantă, întrucât corectarea vederii se face prin remodelarea țesutului aceastei lentile. Rezultă ca e necesară o grosime minimă a corneei, limită dincolo de care operația poate deveni riscantă pentru ochi.

Diametrul pupilei nu trebuie sa fie prea mare. Dacă pupilele sunt in mod natural mari există riscul unor efecte vizuale neplăcute după operație: halouri, imagini strălucitoare noaptea, mai ales la condus.

Valorile mari ale dioptriilor pot limita posibilitatea de reducere completă. Rezultatele operațiilor cu laser pentru dioptrii mari pot fi impredictibile si pot avea un risc de complicații vizuale. În aceste situații, pot fi recomandate alte proceduri intraoculare pentru corectarea vederii.

E necesar ca dioptriile mele să fie stabile?

Este recomandabil ca dioptriile sa fie stabile minim 1 un an înainte de operație, în special in cazul miopiei, unde dioptriile cresc gradual în general până la 18 ani. Pacienții tineri e bine sa aștepte până ce dioptriile lor se opresc din evoluție. În caz contrar, rezultatul procedurii va fi afectat de evoluția ulterioară a dioptriilor.

Ce boli ar putea să mă împiedice să fiu un candidat bun pentru operațiile cu laser?

Bolile oculare evolutive cum ar fi: keratoconus, retinopatia diabetică, glaucomul, degenerescenta maculară, uscăciunea oculară severă, cataracta, inflamațiile oculare te împiedică să faci operații de reducere a dioptriilor cu laser. Există alte opțiuni chirurgicale în astfel de situații.

Afectiunile degenerative sau autoimune cum ar fi: diabetul zaharat, boli de țesut conjunctiv, sindromul Sjogren, poliartrita reumatoidă, infecția cu HIV afectează modul de vindecare postoperatorie si reprezintă contraindicații pentru operațiile cu laser.

Dacă sunt însărcinată sau alăptez mă pot opera?

Aceste perioade din viața femeii duc la schimbări hormonale și au ca efect o instabilitate a dioptriilor. Uscăciunea oculară dată de modificările hormonale contraindică intervenția cu laser, la fel și necesitatea folosirii medicamentelor înainte si după operație, care pot face rău copilului. De aceea, este recomandat să aștepți căteva luni (cel putin 3 luni) după încetarea alăptarii și apoi poți să iei în considerare evaluarea pentru operația cu laser.

La ce rezultate trebuie să mă aștept după operația cu laser? Operația este sigură?

Rezultatele după operație sunt excelente și pacienții se bucură de o vedere normala, fără ochelari. FemtoLASIK este o procedură sigură și eficientă și 98,8% dintre pacienți sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de rezultatele operației.

Așteptările tale trebuie să fie realiste. Acuitatea vederii depinde de valoarea dioptriilor și de alți parametri măsurați înainte de operație. Aproape toți pacienții ajung să vadă fără ochelari după operație, la fel sau mai bine decât vedeau cu ochelari înainte de operație.

Ce complicații pot apărea? Operațiile sunt sigure?

Trebuie sa fii conștient că pot exista riscuri și posibile efecte secundare după operațiile de reducere a dioptriilor.
Posibile complicații care pot apărea după operație: infecție, uscăciune oculară cronică, halouri vizuale și ceață, subcorecție, supracorecție, complicații legate de flap, dezlipire de retină.

Mai puțin de 1% dintre pacienți au complicații grave postoperatorii. Marea majoritate a acestora sunt tratabile și, de obicei, se rezolvă în primele luni după operație.

Voi mai avea nevoie vreodată de ochelari sau lentile de contact?

Noi, oamenii, suntem foarte diferiți iar ochii, ca întreg organismul, se modifică în timp dar într-un ritm diferit pentru fiecare. Cândva după 40 de ani este posibil să ai nevoie de ochelari de citit deoarece începe instalarea presbiopiei, un fenomen normal, dependent de vârstă.

Professional services. The staff is great and patient.
Cosmin Tudor
Cosmin Tudor
08:15 07 Apr 21
Recomand cu mare plăcere aceasta clinica, un personal minunat, am avut o operatie la ochi cu laserul, și sunt foarte mulțumită
Ana Maria Oancea
Ana Maria Oancea
07:55 02 Apr 21
Am avut o operație pentru reducerea dioptriilor de tip PRK, si sunt mulțumit de rezultate, si de grija doamnei doctor Monica Apostolescu. Recomand aceasta clinica pentru cei care ca si mine s-au saturat de purtat ochelari dar au reticente fata de... aceasta procedura. Doamna doctor te face sa te simți pe mâini bune, si îți sta la dispoziție cu orice nelămuriri ai avea.read more
Iulian Turicianu
Iulian Turicianu
10:28 19 Mar 21
Excepțional! De la profesionalismul dnei dr. Apostolescu până la modul de comunicare.
Mirela Mariana Stan
Mirela Mariana Stan
18:35 11 Feb 21
Va multumesc! Medic de exceptie, in persoana doamnei Dr. Apostolescu Monica (dar nu ma indoiesc ca si ceilalti medici sunt asemeni dansei) dornica sa rezolve problemele medicale sau cele care tin de domeniul dumnealor de expertiza, ale pacientilor,... chiar si in aceasta perioada dificila. Maximum de profesionalism, o atitudine pe care o poti observa, de altfel, la intreaga echipa de specialisti opticieni, fara nicio exceptie!!! R.B.read more
Ro Rohne
Ro Rohne
15:44 01 Feb 21
Suntem foarte multumiti de Clinica Clario. Am ajuns intamplator aici dupa mai multe incercari la alte clinici. D-na doctor Monica Apostolescu, cu rabdare, tact ne-a linistit. Baiatul nostru era perfect sanatos.Recomand cu caldura clinica Clario.
Ileana Stupariu
Ileana Stupariu
15:11 19 Dec 20
Totul la superlativ, grija medicului, profesionalismul si dotarile clinicii sunt la nivelul așteptărilor.
Cosoveanu Bogdan
Cosoveanu Bogdan
08:51 10 Oct 20
Clinică de 5 stele(de ce numai 5?) cu dotări de ultimă generație și aparatură nouă de înaltă performanță. Personal amabil,prietenos și nu în ultimul rând competent și bine pregatit. De nota 10(de ce notele sunt numai până la 10?).Dacă... recomand?Hm.Treceți pe la CLARIO și o să vedeți totul cu alți ochi. Un vis. O minune.read more
Eugen Gal
Eugen Gal
06:16 30 Sep 20
Acum aproximativ o săptămâna jumate m-am operat de astigmatism mixt in cadrul clinicii Clario.
Operația a fost făcută de minunata doamnă doctor Monica Apostolescu , alături de domnul inginer de la Zaiss și echipa dânsei! Deși dioptriile mele... erau destul de mari, doamna doctor a reușit să mă facă sa văd Grozav fără ajutorul ochelarilor, pe care ii purtam de la 12 ani! Clinica este plină de oameni profesioniști, care știu sa respecte pacienții și sa le ofere cea mai buna îngrijire!
Recuperarea decurge bine, am avut mici dureri la ochiul cu dioptrii mai mari, însă acestea au fost un răspuns normal al intervenției !
Acum, dacă este vorba despre locație, pana și amplasarea este grozava fiind ușor de ajuns la clinica!
Aspectul clinicii este impecabil, locul este foarte curat și transmite un aer de profesionalism pana și din amenajarea încăperilor!
Pe lângă profesionalism este vorba și despre oameni primitori care oferă niște servicii impresionante la niște prețuri accesibile!
Apreciez fiecare membru al echipei și vreau sa va mulțumesc pentru modul in care ați avut grija de mine și amabilitatea de care dați dovada!
Mulțumesc doamnei doctor pentru tot sprijinul oferit și rezultatele excepționale !
read more
Iarina Timeea
Iarina Timeea
16:36 14 Sep 20
Ho effettuato un intervento per la riduzione della diottria (miopia). Sono molto soddisfatto, tornerei volentieri ma, purtroppo finché non mi avvicinerò all’età di 40 anni penso non ci sarà bisogno.La clinica dispone di nuove attrezzature.Ho... effettuato tutte le investigazioni e una settimana dopo l’intervento. È durato circa un’ora. Dura di più la preparazione dell’occhio, l’intervento in sè con il laser (per occhio) dura circa 15secondi.La sera stessa dell’intervento ho avuto un leggero fastidio a causa della mancata lubrificazione degli occhi. Successivamente non hanno più presentato fastidio di nessun genere.La dottoressa Monica Apostolescu si è sempre presa cura di me, è risultata sempre disponibile e molto professionale. Altrettanto i medici che hanno assistito all’operazione.Ringrazio di cuore a tutti per le prestazioni, la puntualità e la pazienza accordata. 🙃Raccomandata a chiunque presenti problemi di vista.read more
Alexander Grey
Alexander Grey
11:33 29 Aug 20
Standarde ridicate, profesionisti si abordare consultativa a problemei, explicand pas cu pas fiecare etapa pe care o parcurgi. Recomand cu incredere serviciile acestei clinici.
Constantin Razvan
Constantin Razvan
05:23 10 Aug 20
Profesioniști, aparatură.
Tudor R. Vişan-Miu
Tudor R. Vişan-Miu
16:11 06 Aug 20
Apreciez răbdarea și profesionalismul cu care sunt tratați pacienții de vârstă a treia.
Elena Tutunaru
Elena Tutunaru
12:54 30 Jul 20
very professional staff, well equipped both technical and in terms of human capacity. polite, exact and efficient.
Mircea Lazar
Mircea Lazar
07:12 25 Jul 20
Recomand cu încredere!!
Cristina Radu
Cristina Radu
16:04 19 Jun 20
Cea mai tare clinica de oftalmologie la care am fost vreodata, e misto ca incepem sa avem servicii de nivelul asta.
Mihai Seceleanu
Mihai Seceleanu
13:50 17 Jun 20
O clinică ca afară,cu medici profesionalisti,personal bine pregătit,
JOS PALARIA!
Valerica Simion
Valerica Simion
12:15 07 Mar 20
Cea mai modernă aparatură de investigație/chirurgie din România, medici cu experiență, personal amabil și plăcut.
Victor Kapra
Victor Kapra
10:06 25 Feb 20
Personal profesionist si amabil, multumesc dr. Monica Apostolescu, echipamente de top, premium care. Recomand calduros.
Florinel Ioan Chis
Florinel Ioan Chis
12:51 06 Feb 20
Nice people, high professional expertise, state of the art infrastructure!
octavian chirita
octavian chirita
23:19 09 Dec 19
dr. Apostolescu excepțională, într-o locație de top! Recomandam!
Horatiu Albu
Horatiu Albu
14:49 09 Dec 19
O echipă profesionistă din toate punctele de vedere ! Felicitări !
Dragos Cojocaru
Dragos Cojocaru
18:28 03 Dec 19
Profesionalism si constiiciozitate!
Angela Cristescu
Angela Cristescu
12:50 26 Nov 19
The best in town! Servicii medicale la superlativ! Magicieni! ❤
Anca Ilie
Anca Ilie
08:06 02 Oct 19
Un spatiu generos, placut, Atmosfera linistita, cu personal profesionist. Am gasit multa intelegere, ajutor si informatiile au fost foarte clar explicate. Recoman. Vom reveni pentru control.
alana ala
alana ala
07:12 12 Sep 19
Clinică de nota 10, recomand!!!
Marius Pahomi
Marius Pahomi
12:56 07 Sep 19
Multumesc echipei Clario, si in special Doamnei Doctor Dana Popescu ptr amabilitatea si blindetea de care au dat dovada,cu siguranta voi reveni!
Catalin Stefan
Catalin Stefan
14:57 21 Feb 19
Personal foarte bine pregatit, amabil, O atmosfera calma, placuta, prietenoasa,
Alexandru Lazar
Alexandru Lazar
09:50 14 Sep 18
Medici foarte buni. Echipament modern și performant. Servicii excelente pentru clienți.
Eugen Potlog
Eugen Potlog
19:16 22 Mar 18
Very friendly staff. Very well equipped as well. I was very satisfied with their services. I don't see how anything could've been any better.
Funtime Dony
Funtime Dony
10:04 22 Dec 17
Dna. Dr. Apostolescu, un medic de nota 20. Servicii de calitate, aparatura performanta si personal bine pregatit.
Catalina Dobrescu
Catalina Dobrescu
16:16 21 Jun 17
Sunt foarte multumit de acest centru. Angajatii sunt prietenosi, punctuali si foarte amabili. Il recomand fara ezitare!
Samuel Gehl
Samuel Gehl
09:01 14 Apr 17
Doamna doctor Apostolescu M, un medic care te face sa te simti om. Multumesc ! Iulia Iosif
Vlad Iosif
Vlad Iosif
18:53 10 Apr 17
M-am bucurat de o colaborare excelenta. Recomand cu toata incederea. Multumesc.
Alina Colan
Alina Colan
14:11 22 Apr 16
Servicii excelente. Profesionale.Aparatura de ultima generație.O sa aduc întreaga familie.
Vichi Mihalcea
Vichi Mihalcea
21:22 19 Feb 16
Totul la superlativ! Echipa, consultatiile, sediul si curatenia impecabila!
Liliana Calmus
Liliana Calmus
09:18 13 Sep 15
O echipa excelenta si o clinica extrem de prietenoasa si primitoare! Am fost foarte multumita de serviciile oferite si de rapiditatea cu care am primit produsul comandat.
Alexandra Pahomi
Alexandra Pahomi
13:51 10 Jun 15
Sunt purtator de ochelari de multi ani si aveam nevoie de o clinica de oftalmologie cu servicii de calitate. Aparatura este noua, de ultima generatie, iar echipa este extraordinara. Am primit raspunsuri la toate intrebarile adresate si am fost... tratat cu o atentie deosebita. Nu am nimic de reprosat.read more
Eugen Potlog
Eugen Potlog
14:06 04 Jun 15
× Ajutor?