miopia

Miopia

Ce este miopia?

Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) manifestat prin vedere slaba la distanța,  cu vedere clara la aproape. Ochiul miop este un ochi mare, alungit, în care razele de lumina se unesc (converg) si formeaza o imagine înaintea retinei (in mod normal fasciculul de lumina trebuie să ajungă la nivelul retinei). Astfel, pacientul percepe o imagine neclara a obiectelor aflate la distanta.  

Care sunt cauzele miopiei?

Miopia de cauza genetică este cea mai frecventa. Acest viciu de refractie se poate moșteni, aparand frecvent in familiile in care unul sau ambii părinții sunt, la rândul lor, miopi. Debuteaza de obicei la copii in prima copilarie sau in primii ani de scoala. 

Miopia asociată unor sindroame genetice sau afecțiuni metabolice este o forma de miopie progresivă care  ajunge frecvent la valori dioptrice mari și se insoteste de modificari degenerative ale retinei.

Exista si miopia apărută sub acțiunea unor factori de mediu.  Efortul vizual intens, prelungit, de aproape, duce la contractia excesiva a muschiului ciliar din interiorul ochului implicat in acomodatie, adica in vederea de aproape, și favorizeaza aparitia miopiei chiar și la varste mai avansate, dupa  varsta de 20 ani.  Astfel, utilizarea indelungata a tabletei, telefonului, laptopului sau cititul în lumina necorespunzătoare pot duce la aparitia și progresia miopiei.

Miopia congenitala este miopia apărută inca de la nastere, cei mai afectați fiind copii născuți prematur, ei putand  dezvolta un anumit grad de retinopatie de prematuritate.

Cum se clasifica miopia?

Exista o clasificare a miopie in functie de valoarea dioptriei astfel incat putem vorbi de:

– miopie mica (sub 3 dioptrii);

– miopie medie (intre 3-6 dioptrii), 

– miopie mare (intre 6-9 dioptrii), 

– o categorie aparte o reprezintă miopia forte, miopia cu valori dioptrice peste 10 dioptrii (are debut precoce, de la nastere sau din primii ani de viata si evoluează progresiv, atingând valori foarte mari, uneori depășind 30 dioptrii).

Dintre toate formele de miopie, cel mai frecvent întâlnim asa numita ” miopie a scolarului ” care se manifesta in jurul vârstei de 6-7 ani și progresează pana in jurul vârstei de 20 ani. Aceasta nu progresează foarte mult (valori pana la 6 dioptrii), fara a produce alterari ale fundului de ochi. Cresterea miopiei este mai importanta intre 8 și 12 ani, dar nu se opreste definitiv dupa aceasta perioada. 

Aceasta miopie se corelează cu procesul de dezvoltare al copilului – pe masura ce organismul se dezvolta, se va dezvolta si ochiul. Astfel, creste axul antero-posterior al ochiului, deci existând riscul unei progresii a miopiei. 

Simptomele miopiei

Primul și cel mai important semn al apariei miopiei este reprezentat de neclaritate la vederea la distanta (vedere in ceata), iar pentru a compensa aceasta lipsa, miopii strâng ochii pentru a reusi sa vada mai clar . 

Adesea pacienții cu miopie se prezintă la medicul oftalmolog pentru dureri de cap si senzatia neplăcută de oboseala vizuala la lucru de aproape,  iar copii acuză frecvent ca nu pot vedea clar ce este scris la tabla, la scoala sau strâng pleoapele și se freaca la ochi, și au tendinta sa se apropie atunci cand se uita la televizor. 

La finalul unei zile, miopul poate prezinta o oboseala vizuala care se  poate insoti de  cefalee, ameteli, fotofobie. De asemenea, miopii au dificultati  de vedere noaptea, la condus masina. 

Cum se stabileste diagnosticul de miopie?

Diagnosticul de miopie se stabileste la consultul oftalmologic. 

Prin testarea acuitatii vizuale se evalueaza nivelul defectului de vedere. 

Ulterior, se masoara dioptriile cu un aparat special (dioptron sau autorefractometru). Pentru masurarea corecta a dioptriilor la copii și tineri este necesara administrarea de picaturi cicloplegice. Rolul lor este sa anuleze spasmul musculaturii intraoculare, permitand masurarea corecta a dioptriilor. Fara aceste picaturi, pot aparea erori in corectarea vederii pacientilor cu miopie. 

Consultul oftalmologic insotit de administrarea de picaturi care dilata pupilele asigura un diagnostic corect și complet al ochilor, astfel putand depista daca exista și alte afectiuni oculare asociate miopiei. 

Cum se urmareste evolutia miopiei? 

Miopia odata instalata, ea nu regreseaza; dimpotriva, odata cu trecerea timpului, ea poate creste odata cu cresterea ochiului. 

Pentru copiii cu miopie, care poarta ochelari sau lentile de contact, este recomandat controlul periodic la fiecare 6 luni. Rolul controlului este de a observa daca dioptriile au mai crescut și de a prescrie corectia optica adecvata, astfel incat copilul sa aiba vedere buna tot timpul. Nu se recomanda subcorectarea vederii (prescrierea de dioptrii cu valori mai mici decat cele masurate). Subcorectia, pe langa faptul ca nu permite o vedere clara, reprezinta și un factor de progresie al miopiei. 

Pe langa masurarea periodica a dioptriilor, un factor important in urmarirea progresiei miopiei o reprezinta și masurarea axului antero-posterior al ochiului. 

Pentru adultii cu miopie, la care dioptriile sunt stabilizate, este suficienta urmarirea anuala a dioptriilor, fiind necesara și evaluarea fundului de ochi, pentru a depista aparitia unor posibile probleme la nivelul retinei sau aparia unor alte complicatii care se pot asocia miopiei, cum ar fi glaucomul și cataracta. 

Complicatii ale miopiei 

Miopia mica și medie nu se insotesc, de regula, de aparitia altor probleme oculare. La pacientii cu valori mai mari de 5-6 dioptrii, pot sa apara complicatii, frecventa lor putand creste pe masura ce cresc dioptriile. Un ochi cu dioptrii mari este un ochi mai mare, in care structurile oculare sunt modificate, subtiate, fragile. 

Astfel, pot aparea complicatii cum ar fi modificarile retiniene (coroidoza miopica, pata Fuchs, fisuri sau dezlipire ale retinei), sclerei (stafilom scleral), hemoragii retiniene, aparitia de membrane neovasculare. Aceste complicatii necesita tratament specific, care poate insemna tratament cu laser, cu injectii intraoculare sau tratament chirurgical. 

Miopia se poate asocia cu aparitia mai devreme a glaucomului cu unghi deschis, necesitand tratament cu picaturi, laser sau chirurgie clasica. 

De asemenea, la pacientii miopi se instaleaza mai devreme cataracta. In urma tratamentului chirurgical al cataractei se poate imbunatati semnificativ vederea. 

Pacientii cu miopie, in special cu valori mari, este bine sa evite eforturile fizice mari, sporturile de contact (de ex. box), sariturile de la inaltimi mari, caratul greutatilor. In aceste situatii, structurile fragile ale ochiului miop pot suferi modificari bruste (pot aparea rupturi retiniene, tulburari vitreene sau dezlipire de retina). 

Miopia si sarcina

O mentiune speciala este necesara la pacientele cu miopie care sunt insarcinate, la care dioptriile pot creste ca urmare a modificarilor hormonale specifice acestei perioade din viata. 

De asemenea, este important de stiut ca nasterea naturala este contraindicata la pacientele cu dioptrii mari (peste 5-6 dioptrii) și la cele la care exista modificari degenerative ale retinei, indiferent de valoarea miopiei. In aceste situatii, exista riscul de dezlipire de retina. 

Cum se trateaza miopia? Se poate vindeca miopia? 

Miopia reprezinta un viciu de refractie, un defect optic al ochiului. Tratamentul vizeaza in majoritatea cazurilor corectarea optica a vederii in miopie, și nu corectarea miopiei in sine. Adica miopia “nu se vindeca” prin purtarea de ochelari sau lentile de contact. 

Cea mai utilizată metoda de tratament  in miopie este corectia optica. Aceasta se poate realiza cu lentile aeriene (ochelari) sau cu lentile de contact. 

Cel mai frecvent se prescrieriu ochelari cu lentile divergente ( lentile cu minus „-„),  in functie

de măsurătorile de la dioptron si de confortul pacientului (lentilele cu valoarea cea mai mica ce dau vederea cea mai bună). 

O altă metodă de tratament o reprezintă portul lentilelor de contact cu dioptrii ( port ocazional sau permanent). Sunt lentile de contact moi – lentile care pot fi cu utilizare zilnică/ lunara (se dau jos seara, la culcare) sau cu port prelungit.

Avantajele lentilelor de contact: pacientii percep câmpul vizual mult largit, comparativ cu purtarea ochelarilor,  pot practica mai multe sporturi in care ochelarii pot reprezenta un impediment și un risc suplimentar. De asemenea,  atunci cand exista diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi ( anizometropie), se pot prescrie dioptriile adecvate fiecarui ochi, ele fiind mai bine suportate decat in cazul ochelarilor. Desigur ca este foarte importanta respectarea regulilor de igiena in portul lentilelor de contact, pentru a preveni aparitia unor posibile complicatii. 

Lentila de noapte

O varianta noua de tratament a miopiei o reprezintă lentila de contact „de noapte” – o lentila dură, care se pune pe ochi la culcare si și se indeparteaza dimineata. Purtată în timpul somnului, rolul lentilei este de a aplatiza corneea, modificand forma acesteia, astfel incat pacientul nu mai are nevoie sa poarte ochelari in timpul zilei.  Un avantaj suplimentar al acestei metode, folosite la copii, este, pe langa lipsa nevoii portului ochelarului in ziua urmatoare, și incetinirea progresiei miopiei. Desigur, și in acest caz, este obligatorie respectarea normelor de ingrijire a lentilelor și a programului de control periodic al ochilor. 

Operatia cu laser pentru reducerea dioptriilor in miopie

Pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact, exista optiunea operatiilor de reducere a dioptriilor in scop refractiv. Acestea pot fi cu operatii cu laser (la nivelul corneei – lentila din partea anterioara a ochiului) sau operatii intraoculare (la nivelul cristalinului – lentila din interiorul ochiului).

Operatia cu laser este printre cele mai sigure la ora actuala, iar complicatiile sunt extrem de rare. Tehnicile cu laser realizeaza o remodelare a corneei, o “slefuire”  cu indepartarea dioptriilor, astfel incat postoperator nu mai e nevoie de purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact.

In prezent exista mai multe tipuri de operatii cu laser, nedureroase, aplicate pe suprafata corneei, non-invazive. Ele sunt extrem de precise, dureaza cateva minute și asigura pacientilor recuperare vizuala rapida postoperatorie. 

Pentru pacientii care isi doresc reducerea dioptriilor cu laser, se fac o serie de masuratori inainte de operatie, pentru a vedea daca ochiul poate suporta acest tip de interventie. 

In situatiile in care operațiile laser nu pot fi realizate (de ex. corneea e prea subtire, sau miopia e prea mare)  se ia in considerarea  intervenția chirurgicală de extracție a cristalinului natural transparent, cu implant de cristalin artificial, masurat preoperator, astfel încât să se corecteze viciul de refractie al pacientului.  

Este important de stiut ca, atat in urma operatiilor cu laser, cat și a implantului de cristalin, pacientul nu va mai avea defectul optic anterior operatiei (nu va mai avea dioptrii), dar, structurile ochiului raman neschimbate. Ochiul ramane un ochi mare, cu structruri fragile, avand aceleasi riscuri ca cele existente preoperator (risc de dezlipire de retina) . Raman valabile recomandarile de evitare a eforturilor fizice mari, a sporturilor de contact, loviturilor in zona capului. 

Medicul oftalmolog, in urma consultului și a investigatiilor specifice, este singurul in masura sa indice care este metoda cea mai buna de corectare a miopiei. 

La Clario aplicam metode de corectare a vederii pacientilor cu miopie, adecvate varstei, dar și nevoilor individuale ale fiecarui pacient. 

Vezi detalii: Operatii Lasik sau PRK

Dr. Monica Apostolescu
Medic specialist oftalmolog, Fondator Clario

Articolul precedentArticolul următor

Citește și alte articole

Glaucomul

Informatii generale Glaucomul este o afectiune oculara progresiva, care duce in timp la...

Prin ochii pacientului: Operatia LASIK

Au trecut deja 2 săptămâni de la operația de reducere a dioptriilor prin...
Ochiul rosu

Ochiul rosu – poate fi conjunctivita sau… nu!

Ochiul rosu poate aparea din numeroase cauze. Adesea, perioade scurte de inrosire a...

Adaugă un Comentariu

× Ajutor?