PROGRAMĂRI
Programează-te direct 24/7

Alegi medicul, data și ora și primești confirmarea pe loc

Mesaj Facebook Messenger

Răspundem la telefon și mesaje doar în timpul programului de lucru

presbiopie-cauze-si-simptome

Ce stim despre presbiopie?

Ce este presbiopia?

Presbiopia reprezintă un fenomen destul de neplăcut pe care îl observă toţi oamenii în jurul vârstei de 40 de ani. Ce se întâmplă? Constatăm că, la distanţa normală de citit, începem să vedem literele în ceaţă şi, pentru a clarifica imaginea, îndepărtam din ce în ce mai mult cartea sau ziarul. Pot apărea şi dureri oculare sau de cap, după o activitate mai intensă de aproape.

Care este cauza apariţiei presbiopiei?

Se presupune că se produce o durificare progresivă a cristalinului (lentila transparentă din interiorul ochiului), urmată de scăderea  puterii de focalizare a acestuia. De asemenea, cristalinul creşte permanent în dimensiuni şi, la un moment dat, acesta nu mai are loc să se deplaseze şi să-şi schimbe forma. Nu s-au descoperit metode de prevenire a apariţiei presbiopiei, dar există soluţii multiple de ameliorare a vederii.

Se poate trata presbiopia?

Presbiopia este un fenomen evolutiv firesc, cu debut dupa 40 ani si cu progresie pana la aproape 60 ani. Dioptriile de aproape se modifica in sensul cresterii, cresterea acestora fiind mai accelerata pana 50 ani, dupa care cresterea este mai lenta.

Cel mai des se apelează la purtarea ochelarilor. Se prescriu  lentile cu care pacientul vede clar să citească la 35-40 cm. Pentru cazul în care există deja o hipermetropie, miopie sau astigmatism, pacientul are nevoie de ochelari si la distanta si la aproape. O solutie poate fi purtarea a 2 perechi de ochelari (unul de distanta, unul de aproape). Varianta mai practica este reprezentata de purtarea unui ochelar cu care pacientul sa vada si la distanta si la aproape.

Exista lentile bifocale care au la in partea superioara dioptria de distanţă, iar în partea inferioară, dioptria pentru aproape. Nu este acoperita insa distanta intermediara (de ex. – cea de calculator). Acest neajuns este îndepărtat prin purtarea lentilelor progresive, care fac o trecere gradată de la dioptria de distanţă, spre cea de citit, asigurând o vedere clară la orice distanţă.

Exisita si o alte tipuri de lentile recomandate persoanelor cu presbiopie, fara dioptrii la distanta. Sunt asa numitele lentile de birou, care dau o vedere buna de aproape si la distanta intermediara (pentru scris/citit si pentru calculator).

Pentru cei care, din motive estetice, nu doresc să poarte ochelari, avem varianta lentilelor de contact progresive. De asemenea, se poate prescrie o lentilă de contact cu dioptria pentru distanţă la un ochi şi o lentilă de contact cu dioptria pentru aproape la celalalt ochi . Creierul alege singur cu care ochi să privească, în funcţie de distanţă. Apar totuşi probleme de percepţie a spaţiului (de exemplu, aceşti pacienţi nu vor mai vedea bine filmele 3D). Pentru a corecta acest lucru, se poate purta pe un ochi  lentila cu dioptria pentru distanţă, iar pe celălalt,  o lentilă de contact bifocală.

Presiopia se poate opera?

Putem scăpa de nevoia de a schimba periodic lentilele pentru citit, cu ajutorul unor intervenţii chirurgicale. Tehnicile sunt bine puse la punct, dar comportă riscurile inerente asociate unei operaţii delicate pe un ochi sănătos.

Cel mai des folosite sunt intervenţiile intraoculare. Se extrage cristalinul natural transparent din interiorul ochiului, apoi se implantează o lentilă multifocală, care se poate personaliza în funcţie de nevoile pacientului de a vedea clar la toate distanţele. Durata intervenţiei este de ordinul minutelor, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi.

Un alt tip de intervenţie chirurgicală este chirurgia cu laser cu excimeri, aplicată la nivelul corneei (lentila din partea anterioară a ochiului).

În concluzie, dispunem în acest moment de numeroase opţiuni de corecţie a presbiopiei, medicul oftalmolog alegând, împreună cu pacientul, soluţia adaptată la nevoia şi situaţia fiecăruia, în urma unei evaluări minuţioase.

Programare rapida pentru consultatie

Articolul precedentArticolul următor

Citește și alte articole

Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...
ochelari-de-soare-pentru-copii

Cum alegi ochelarii de soare pentru copii?

Copiii, ca si adultii, pot avea sensibilitate la lumina. Ochelarii de soare pentru...
miopia-la-copii-clario

Miopia la copii: cauze, simptome si tratament

Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) care se manifesta prin...
Un răspuns la 1
  1. Manea Gabriela Roxana

    Mulțumesc echipei de medici asistenți pentru cooperarea dansilor. Doamna doctor silvia sa va tina Dumnezeu sănătoasă. Aveți mâini de aur și o minte strălucită va mulțumesc pentru ajutorul acordat .

Adaugă un Comentariu