Ce este cataracta?

Cataracta este o afecțiune oculară în care cristalinul, lentila naturală a ochiului, devine încețoșat și apoi opac. Acest lucru duce la scăderea vederii treptat în timp, afectând calitatea vieții.

 

Cataracta apare pe măsură ce îmbătrânim, dar poate fi, de asemenea, cauzată de leziuni oculare, de administrarea prelungită a unor medicamente sau de anumite boli, cum ar fi diabetul.

 

Nu lăsa boala să progreseze și vino pentru o consultație chiar de la primele semne: vedere încețoșată, uneori dublă, culori palide, nevoia de schimbare frecventă a ochelarilor.

Redăm claritatea vederii prin chirurgia modernă a cataractei

Singurul tratament al cataractei este cel chirurgical, operația de cataractă fiind cea mai frecventă intervenție oftalmologică. Făcută la timp, operația este ușor suportată de pacient și recuperarea vederii este rapidă, un beneficiu suplimentar fiind scăderea dependenței de ochelari până la eliminarea acestora.

Pașii de urmat sunt:

  • Consultația de evaluare pentru cataractă și planificare a operațieiAcesta este o consultație oftalmologică completă la care se adaugă evaluarea gradului de evoluție a cataractei, prezentarea în detaliu a opțiunilor privind cristalinele artificiale potrivite cazului tău precum și recomandarea momentului oportun pentru operație. La Clario îți stăm la dispoziție cu o echipă specializată și experimentată în operațiile de cataractă. Avem la dispoziție cristaline performante care pot corecta viciile de refracție existente înainte de apariția cataractei (se poate corecta miopia, hipermetropia, astigmatismul). Practic, în funcție de tipul de cristalin ales, după operație vei putea rămâne fără ochelari la distanță (în cazul cristalinului monofocal) sau vei fi fără ochelari și la distanță și la aproape (în cazul cristalinului multifocal).
  • Investigații complete pre-operatoriiPachetul complet de investigații și măsurători pre-operatorii se fac în clinică cu aparatură de ultimă generație. Pentru stabilirea cu precizie a puterii focale a cristalinului artificial de implantat se face biometria oculară. Pachetul mai include și microscopia speculară iar în anumite situații și alte investigații (ecografie oculară, câmp vizual, tomografie de nerv optic sau de retină).
  • Operația de cataractăÎn ziua operației, vei fi supus unei intervenții chirurgicale minuțioase sub anestezie locală. Procedura durează în general aproximativ 30 de minute și constă în îndepărtarea cu ultrasunete a cristalinului afectat și implantarea unei lentile artficiale transparente, care va restabili calitatea vederii așa cum era înainte de apariția cataractei. Vei pleca acasă imediat după operație și vei veni la control în ziua următoare.
  • Control și evaluare postoperatorieDupă operație, este crucial să urmezi indicațiile medicului cu privire la utilizarea picăturilor de ochi și a măsurilor de igienă oculară. Majoritatea pacienților observă îmbunătățiri semnificative ale vederii în câteva zile după operație. Medicul va stabili programul pentru controalele postoperatorii, în general acestea fiind la o zi și la o săptămână după fiecare operație. Aceste vizite periodice sunt esențiale pentru a monitoriza recuperarea și pentru a se asigura că vederea se îmbunătățește în mod corespunzător.

Operația de cataractă este obligatorie?

Atunci când cristalinul natural devine opac, el trebuie înlocuit. Nu există medicamente sau picături care să restabilească transparența acestuia.

 

Când nivelul vederii scade sub 70% e bine să începeți să vă gândiți la operația de cataractă iar atunci când vederea scade sub 50% este bine ca operația să fie făcută cât mai curând. Amânarea acesteia poate face ca intervenția să fie mai dificilă, cu risc mai mare de complicații și recuperare dificilă.

 

La Clario, operația de cataractă se face fără internare și durează aproximativ 30 de minute, sub anestezie locală, fără durere sau alt disconfort. Operăm cataracta cu ultrasunete cu un facoemusificator american Alcon Centurion de ultimă generație.

Feedback-ul pacienților despre operația de cataractă

Investigații pre-operatorii pentru operația de cataractă

La Clario, vei avea o discuție detaliată cu chirurgul care efectuează operația. Medicii noștri îți vor explica situația ta și opțiunile disponibile pentru tratament.

 

Planul de tratament este adaptat fiecărui pacient și vizează atât cataracta cât și viciile de refracție, reducând semnificativ necesitatea ochelarilor.

 

După evaluare, vei beneficia de o serie de investigații pentru a stabili starea ochilor și detaliile necesare intervenției. Noi aplicăm cele mai recente standarde de măsurare preoperatorie pentru a obține cele mai bune rezultate pentru fiecare pacient.

Cristaline artificiale performante

Echipa noastră medicală te va ajuta să alegi un cristalin de ultimă generație pentru înlocuirea celui afectat de cataractă.

 

Cristalinul pe care îl selectăm este de la producători renumiți și oferă opțiuni pentru independența față de ochelari:

 

  • Cristalinul monofocal: Ideal pentru claritate la distanță, dar necesită ochelari pentru citit și activități de detaliu.
  • Cristalinul multifocal: Perfect pentru a renunța complet la ochelari în 90-95% din situațiile zilnice, indiferent de distanță.
  • Cristalinul EDOF: Ultima tehnologie pentru independență față de ochelari atât la distanță, cât și la distanțe intermediare, cu posibilitatea de a mai fi necesari ochelari în anumite activități de detaliu.

Sală modernă de operații și echipamente de ultimă generație

Noua sală de operații a fost inaugurată în martie 2020 și este echipată cu cele mai noi tehnologii din domeniu.

 

Operăm cataracta pe un facoemusificator american Alcon Centurion și un microscop operator Zeiss Lumera 300, ambele de ultimă generație.

 

Masa chirurgicală vine de la Brumaba, lider în confort și fiabilitate.

Medici cu supraspecializare în chirurgia cataractei

Fie că este vorba despre o cataractă incipientă sau complexă, la Clario sunteți în mâinile celor mai calificați specialiști.

Operația de cataractă - Prețuri

(preț per ochi, inclusiv cristalinul și controlul post-operator la o zi și la o săptămână)

Operație cataractă cu implantare de cristalin monofocal, hidroxil, sferic. Filtru UV

Pacienții care optează pentru cristalinul monofocal vor vedea mai bine la distanță după operație, dar vor avea nevoie în continuare de ochelari pentru citit sau pentru activități de detaliu. Este o opțiune bună pentru cei pe care nu-i deranjează să poarte ochelari în anumite situații și doresc o vedere clară la distanță.

Preț operație cataractă: de la 2.500 lei
Preț pachet investigații pre-operator: 400 lei

Operație cataractă cu implantare de cristalin artificial premium multifocal / EDOF

Cu un cristalin multifocal, pacienții pot vedea bine la distanță și pot citi fără a mai avea nevoie de ochelari. Totuși, ar putea exista un timp de ajustare inițial pentru a se obișnui cu această lentilă, deoarece imaginea poate fi mai puțin clară în anumite condiții de iluminare sau la vederea la distanță în comparație cu un cristalin monofocal.

Preț operație cataractă: de la 6.500 lei / Preț pachet investigații pre-operator: 400 lei

Întrebări frecvente despre operația de cataractă

Care este cea mai mare greșeală făcută de cei care se operează de cataractă?

Cea mai mare greșeală o reprezintă tratarea strictă a cataractei cu cel mai simplu implant de cristalin, nu și a celorlalte probleme de vedere care pot fi rezolvate cu ocazia operației de cataractă.

Cristalinele artificiale moderne iți permit să ai o vedere mult mai bună, chiar și fără ochelari de citit, de exemplu. Dacă ai o viață activă, un cristalin multifocal sau unul de tip EDOF iți pot da o independență mult mai mare față de ochelari.

Recomandarea noastră este ca o dată cu înlăturarea cataractei să iei în considerare foarte serios un cristalin performant pentru că este o ocazie unică în viață în care poți rezolva mai multe probleme în același timp.

Medicul chirurg oftalmolog iți va explica pe larg toate opțiunile pe care le ai.

De ce ar fi bine să mă operez într-o clinică privată?

Operațiile de cataractă se fac atât în sistem public cât și privat. Avantajele operației într-o clinică privată:

– Gama completă de opțiuni în ceea ce privește alegerea cristalinului artificial, de la cele mai simple până la cele mai performante, monofocale sau multifocale cu diverse tratamente de protecție
– Tehnologia de ultimă oră a unei clinici private
– Programul flexibil – tu decizi când te operezi, nu stai pe o listă de așteptare a unui spital public să fii chemat când se face loc
– Securitatea sanitară și igiena ireproșabile
– Grija pre și post-operatorie acordată individual de o întreagă echipă medicală

Deși considerată de rutină, de felul în care este facută operația de cataractă depinde vederea ta pentru restul vieții. Merită sa acorzi o atenție sporită tuturor detaliilor si opțiunilor care se pot dovedi esențiale în viitor.

Dacă nu mă operez, în cât timp pot avea probleme grave?

Cataracta este o afecțiune cu evoluție în general lentă, foarte rar constituie o urgență. Totuși, amânarea prea mult a operației poate duce la solidificarea cristalinului natural, moment de la care operația devine mult mai dificilă și mai riscantă. Întârzierea și mai mare a operației poate duce în final la orbire.

Medicul chirurg oftalmolog poate determina prin controale periodice după 60 de ani momentul oportun al operației de cataractă.

Mi-e frică de operații, ce alternative am?

Până acum nu s-a descoperit vreo metodă care sa prevină sau să încetinească evoluția cataractei. Din fericire însă, tehnologia a evoluat foarte mult, făcând din operația de cataractă una foarte sigură și cu rezultate extraordinare mai ales atunci când este făcută la timp.

Operația se face în ambulator, fără internare și cu anestezie locală. Deși nu-ți putem înlătura teama normală de o intervenție chirurgicală, putem și facem totul ca aceasta să fie o experiență confortabilă și cu rezultate pe care să le apreciezi pentru mult timp.

Cataracta poate recidiva?

La un procent de 20-30% dintre pacienții operați de cataractă, la un interval cuprins între câteva luni și câtiva ani după intervenție poate să apară scăderea vederii prin cataractă secundară. Nu este o complicație a operației. Ea nu afectează cristalinul artificial și apare datorită fibrozării capsulei cristaliniene.

Rezolvarea acestei situații se face printr-o intervenție în cabinet cu laser, nedureroasă, rapidă și care duce la restabilirea vederii, așa cum a fost după operația de cataractă.

Ce complicații pot apărea după operație?

Trebuie sa știi că, la fel ca pentru orice intervenție, chirurgia cataractei implică riscuri legate de infecție și sângerare. Riscurile operației sunt mai mari la pacienții care au asociate și alte boli oculare (miopie mare, retinopatie diabetică, glaucom avansat, cataractă hipermatură) sau generale (hipertensiune severă, coagulopatii).

Complicațiile intraoperatorii care pot apărea: ruperea capsulei posterioare a cristalinului, pierderea de material vitros, luxarea cristalinului în vitros, dislocarea cristalinului artificial, hemoragia supracoroidiană. Complicații posibile postoperatorii care pot să apară sunt infecții, sângerare, dezlipire de retină, creșterea tensiunii intraoculare, îngroșarea retinei sau a corneei.

În condițiile unei evaluări corecte preoperatorii, a unei tehnici chirurgicale corecte, având aparatură perfomantă și, foarte important – prin respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului chirurg atât intraoperator cât și postoperator, marea majoritate a complicațiilor pot fi prevenite și/sau tratate cu succes.

Sunt necesare analize înainte de operație? Ce anume?

Este necesar să faci înainte de operație o serie de teste pentru evaluarea stării de sănătate (control cardiologic, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, analize de sange).

În timpul consultației oftalmologice preoperatorii (cu câteva zile înainte de operație) medicul oftalmolog iți va face un examen detaliat al ochiului, pentru a ști care este starea lui. Uneori sunt necesare investigatii speciale pentru a evalua retina, nervul optic (tomografie, ecografie oculara, etc.)

Ce tehnologie folosiți?

La Clario operăm cataracta cu ultimul model de facoemulsificator american Alcon Centurion și cel mai performant microscop chirurgical german, Zeiss Lumera. Mesele chirurgicale sunt de la Brumaba, brand renumit pentru confortul oferit pacienților și versatilitatea lor.