Retinopatia diabetica

Ce este retinopatia diabetica?

Persoanele care au diabet prezinta risc de a dezvolta retinopatie diabetica. Nivelul crescut al glucozei in sange produce afectiuni ale intregului organism, incluzand vasele mici de la nivelul ochilor, producand microangiopatie. Aceasta afectare vasculara duce in timp la scaderea treptata a vederii, prin acumulari de lichid si sange in retina, hemoragii vitreene, dezlipire de retina etc.

Cum se produce diabetul?

Exista trei tipuri de diabet :

DZ tip 1 – de obicei prezent la copii si adulti tineri, in care organismul nu produce insulina (hormonul care favorizeaza patrunderea glucozei in celule);

DZ tip 2 – cea mai comuna forma de diabet in care, fie organismul nu produce destula insulina, fie celulele „ignora” insulina (nu o recunosc); in aceasta situatie, glucoza ramane in sange, neutilizata (apare hiperglicemia);

Diabet gestational – nivelul glicemiei creste in timpul sarcinii, chiar daca mama n-a avut diabet anterior sarcinii.

In timp, diabetul poate afecta rinichii, ochii, vasele de sange. S-a constatat ca 80% din cei cu DZ tip 1 dezvolta retinopatie diabetica in aproximativ 15 ani si ca 84% din cei cu DZ tip 2 dezvolta retinopatie diabetica in aproximativ 19 ani.

Care sunt factorii de risc implicati aparitia DZ?

S-au constatat asocieri importante intre aparitia DZ si urmatoarele situatii:

  • nivelul crescut al glicemiei (nivelul Hb A1glicozilata), mentinerea glicemiei la un nivel constant normal este factorul „cheie” in intarzierea aparitiei retinopatiei diabetice;
  • ereditatea;
  • hipertensiunea arteriala;
  • sarcina;
  • obezitatea;
  • hipercolesterolemia;
  • sedentarismul.

Cum se manifesta retinopatia diabetica?

Retinopatia diabetica poate fi: neproliferativa si proliferativa.

Retinopatia diabetica neproliferativa – este primul stadiu al retinopatiei diabetice. In acest stadiu, afectarea vaselor de sange de la nivelul ochiului duce la acumularea de fluid si mici cantitati de sange in retina. De cele mai multe ori, se pot acumula in retina depozite de colesterol sau alte tipuri de grasimi din sange. Retinopatia diabetica neproliferativa poate produce urmatoarele modificari la nivel retinian: microanevrisme, hemoragii retiniene, exudate dure, edem macular.

Retinopatia diabetica proliferativa – se insoteste de aparitia de vase noi, anormale si de tesut fibros. In stadii avansate pot aparea: hemoragii vitreene (prin ruperea neovaselor friabile), glaucom neovascular (prin cresterea neovaselor in unghiul camerular), dezlipire de retina tractionala (prin tractiunea exercitata de tesutul fibros ce se formeaza intre vase si retina).

Cum este afectata vederea?

Simptomele pot fi variate: de la o usoara scadere a acuitatii vizuale, progresiva, insotita de alterarea perceptiei formelor obiectelor, a culorilor, modificari de camp vizual, pana la scaderea brusca a vederii (in caz de dezlipire de retina sau hemoragie vitreana).

Este dificil de diagnosticat retinopatia diabetica?

Pentru orice pacient cu diabet zaharat este important de facut un consult complet, incluzand fund de ochi cu dilatare pupilara la 6 luni, in urma caruia medicul oftalmolog stabileste stadiul bolii si intocmeste un plan de tratament.  De mare folos in confirmarea diagnosticului dar si in stabilirea cu precizie a stadiului retinopatiei sunt o serie de investigatii detaliate cum ar fi: angiofluorogafia si tomografia retiniana in coerenta optica, ecografia oculara.

In ce consta tratamentul retinopatiei?

Tratamentuleste specific in functie de stadiu. In afara terapiei specifice (medicamente antidiabetice orale sau insulina) se pot administra medicamente trofice vasculare (pentru ameliorarea microangiopatiei), se face aplicatii retiniene cu laser, injectii intravitreene cu substante care sa inhiba neovascularizatia, chirurgie vitreo-retiniana.

Care este evolutia bolii?

Retinopatia diabetica de obicei afecteaza ambii ochi. Pacientii cu retinopatie deseori nu observa modificari ale acuitatii vizuale in primele stadii ale bolii, insa pe masura ce progreseaza, retinopatia poate provoaca pierderea ireversibila a vederii. Este important de stiut ca cel mai important rol in evolutia bolii il reprezinta controlul glicemiei; celelalte metode de tratament specific ocular au rolul de a incerca incetinirea, stoparea sau regresia retinopatiei.

Programare rapida pentru consultatie

Citește și alte articole

Cataracta și metodele moderne de tratament

  Detalii despre operația de cataractă – Alături de noi se află doamna...

După 23 ani de ochelari: FemtoLASIK schimbă vieți

Prima fotografie fără ochelari, la 2 minute după operație. Bună ziua, Numele meu...
Lasik

Imediat dupa Operatia Lasik

Buna ziua! Va trimit aici gândurile mele despre tot procesul, și va mulțumesc...
Un răspuns la 1